Старти на п’ятому етапі Кубка світу у німецькому Рупольдингу стали для 33-річної української біатлоністки Юлії Джими загалом найкращими у сезоні 2023/24 – п’яте місце в естафеті, два фініші у топ-15 в особистих гонках. Жодного подібного результату упродовж попередніх етапів не було.

Запорукою таких виступів Юлії стала ідеальна стрільба – у трьох гонках вона не зробила жодного промаху. І це сталося лише вдруге в кар’єрі – її перший «чистий» етап був у Поклюці в 2018 році (українка зробила 50 влучних пострілів). Тоді Джима виграла індивідуальну гонку, що й досі залишається її єдиною особистою перемогою у кар’єрі.

За останні два сезони в активі Юлії було лише три «чисті» гонки, за вікенд у Рупольдингу – теж три.

Сорок поспіль влучних пострілів дозволили Джимі підвищити показник точності стрільби до 90.8%, що може стати найкращим результатом у кар’єрі українки . Покращення влучності Юлії відбувається після падіння на найгірші показники у кар’єрі в сезоні 2021/22 – 77%, після чого відбулося повернення на звичні 85% у попередню зиму. І от тепер – Джима одна з десяти спортсменок у сезоні з показником 90%+ після п’яти етапі Кубка світу.

Показники стрільби Юлії Джими за сезони

Останні проблеми з Джимою неодноразово коментував її особистий тренер Урош Велепець. Перед стартом Олімпіади-2022 словенський фахівець бачив у хибах Юлії проблеми не стільки фізичного характеру, скільки психологічного, чим і пояснював її невисоку швидкострільність.

Після завершення етапу у Рупольдингу Суспільне Спорт поспілкувалося зі старшим тренером жіночої збірної України з біатлону Миколою Зоцом щодо стрільби Джими. Тренер відзначив, що не мав сумнівів у здатності Юлії влучно стріляти під час гонок, однак звернув увагу на низьку швидкострільність. У переслідуванні, зокрема, Джима показала 40-й результат серед усіх біатлоністок (1:59 хвилин на чотири вогневих рубежі).

«По Юлії Джимі — не те щоб питання, але є, що додати. Це моменти зі стрільбою: вона влучна, може стовідсотково спрацювати на «нуль». Але вона не так швидко працює для сьогоднішнього біатлону на рубежах. З цим компонентом вона ще може працювати, і якщо брати чотири рубежі — [може] скинути секунд 30-40 із загального результату. Але у розпал сезону це не робиться, це завдання з весни на літо», — пояснив Зоц.

Тренер також додав: сприяти покращенню швидкострільності Джими на стрільбі може її характер, що відрізняє біатлоністку від багатьох інших спортсменок. Утім, Зоц наголошує: з поточним станом швидкострільності досягти високих результатів Юлії буде важко.

«Щоразу спілкуюся з нею. У неї є великий плюс у характері — вона здатна налаштуватися на гонку. Всі спортсмени можуть піти та сказати «як вийде», а вона — ні, лише чотири «нулі» мушу зробити, ставить таку ціль. Дівчина з характером. Але знову ж: для сьогоднішнього біатлону, якщо ми хочемо бути кращими, одних «нулів» замало, треба і на дистанції рухатися, і на рубежі швидко стріляти. Стрільба у 32 секунди на одному вогневому рубежі вже нікого не може задовольняти, треба стріляти «лежку» 23-24 секунди, «стійку» — 20-21. Такі вимоги сьогоднішнього біатлону».

Згідно статистичних показників, стрільба Юлії Джими у цьому сезоні є чи не найшвидшою у її кар’єрі – 30.3 сек у середньому. Швидше було лише в сезоні 2013/14 – 30.1 сек.

Показники швидкострільності Юлії Джими за кар'єру

Хоча швидкострільність Джими залишилася незмінною у порівнянні з останнім сезоном, за швидкістю роботи на вогневому рубежі – увесь час перебування на установці – регрес на одну секунду (з 53 до 54 сек). А якщо порівняти з сезоном 2013/14 – понад 4 секунди різниці (49.8 сек проти 54 сек).

За показником швидкості роботи на рубежі у Джими 51-ше місце у цьому сезоні серед усіх атлеток, що провели щонайменше три гонки. Серед топ-10 найкращих снайперок – сьоме.

Юлія Джима: що відомо

  • Проводить 13-й сезон на рівні Кубка світу з біатлону. На її рахунку 21 подіум на рівні Кубка світу та ще п’ять — на чемпіонатах світу. А у 2014 році вона стала олімпійською чемпіонкою у жіночій естафеті.
  • В особистих гонках Кубка світу на рахунку Джими вісім медалей. Одна з них — золота: у Поклюці у 2018 році в індивідуальній гонці.
  • Сезон-2023/24 Джима розпочала з другого етапу у Хохфільцені, пропустивши гонки в Естерсунді через хворобу. Загалом вона виступила у дев’ятих особистих гонках, в усіх фінішувала у заліковій зоні.