28-річна українська біатлоністка Дар’я Блашко більше не виступатиме на міжнародних змаганнях у сезоні 2023/24. Про дострокове завершення сезону для повідомив старший тренер жіночої збірної України Микола Зоц.

Відповідне рішення було ухвалене після виступів біатлоністки на етапі Кубка IBU в німецькому Арбері – Дар’я фінішувала на 56-му та 62-му місці у двох спринтерських гонках. За швидкісними показниками в обох цих стартах українка програвала понад 4 хвилини найшвидшій біатлоністці (за 7.5 км дистанції).

Загалом у міжнародному зимовому сезоні-2023/24 Блашко провела п’ять гонок. Вона розпочала сезон на Кубку світу (два старти), а тоді – три гонки на Кубку IBU.

Це уже другий сезон поспіль, який Дар’я Блашко проводить неповноцінно. Торік вона також пропустила частину змагального періоду через проблеми зі здоров’ям.

Хронологія сезону-2023/24 Дар’ї Блашко

  • Провела підготовку у команді «А», змагалася на літньому чемпіонаті світу – сьоме місце у суперспринті.
  • У листопаді перехворіла, пропустила контрольні старти України перед стартом сезону. Перед стартами казала в коментарі Суспільне Спорт, що підготовка до сезону «була важкою».
  • Потрапила до складу на перший етап Кубка світу: виступила в естафеті та спринті, де фінішувала 78-ю з одним промахом. Після того – переїхала на Кубок IBU, де на наступному етапі провела тільки один старт.
  • Кінцівку грудня Дар’я провела в Україні, виступила на національному чемпіонаті.
  • У січні до складу збірної України не потрапила на етапи Кубка світу чи Кубка IBU, а також пропустила чемпіонат Європи.
  • Етап Кубка IBU в Арбері, за словами Миколи Зоца, був перевіркою для Дар’ї Блашко – продовжувати їй сезон чи завершувати. Однак вона не показала покращення швидкісних показників.

За два останні змагальні роки Дар’я Блашко провела лише 23 міжнародні гонки: 18 – у сезоні-2022/23, 5 – у сезоні-2023/24. В особистих гонках вона, при цьому, жодного разу не фінішувала у заліковій зоні.

Востаннє у заліковій зоні Дар’я фінішувала ще в сезоні-2021/22, у гонці переслідування в Оберхофі – 22-ге місце. Після того вона не змагалася на Олімпіаді-2022 – була в заявці збірної, але отримала позитивний тест на коронавірус.

Після повернення з Олімпійських ігор уся збірна України достроково завершила сезон 2021/22 через повномасштабне вторгнення. Як пояснювала сама Блашко, події перших тижнів вторгнення суттєво вплинули на її стан.