У чеському Нове-Мєсто сьогодні, 7 лютого, стартує чемпіонат світу-2024 з біатлону. Першою гонкою стане класична змішана естафета.

Збірна України бігтиме мікст у складі Артема Прими, Дмитра Підручного, Юлії Джими та Ірини Петренко. Окрім двох лідерів, до заявки чоловічої команди «синьо-жовтих» на чемпіонат увійшли Антон Дудченко, Денис Насико і Тарас Лесюк.

Заключними стартами для України перед світовою першістю став чемпіонат Європи. В особистих чоловічих стартах Україна незмінно мала представників у топ-20, а найкращим результатом було сьоме місце Підручного в гонці переслідування.

Поза заявкою на чемпіонат тренерський штаб збірної залишив Віталія Мандзина. 20-річний біатлоніст, що від початку сезону набрав дебютні очки Кубка світу й посідав 12-те місце в спринті континентальної першості, натомість змагатиметься на юніорському Євро в Польщі.

Про вибір складу, підготовку до чемпіонату, складні погодні умови та відсутність у заявці Мандзина розповів головний тренер збірної Юрай Санітра.

Про заключну частину підготовки до чемпіонату світу

«На підготовці в Брезно-Осрблі після чемпіонату Європи всі спортсмени зробили максимум, щоб врятувати цей сезон, адже ми очікували трохи більшого. На чемпіонаті світу, думаю, буде можливість показати, що наш стан цього сезону кращий, ніж результати, що були».

«Нове-Мєсто завжди було щасливим місцем для нас — завжди тут були одні з найкращих результатів. Тому я вірю, що знову щастя буде на нашому боці».

Про фактор погодних умов на чемпіонаті світу

«Я уже зараз можу сказати, що погода буде сильним елементом і впливатиме на результат. Учора був сильний вітер, не можна було навіть виходити з готелю, не те що перебувати на трасі. Це для нас такий маленький гандикап: ми в понеділок приїхали, планували два тренування зробити — не вийшло. Ті, хто буде стартувати в змішаній естафеті — їм має вистачити одного тренування, щоб бути готовими до старту».

Про вибір складу на змішану естафету

«Я дивився на теперішній стан, ще трохи на досвід таких стартів. Примі після старту в Брезно-Осрблі зробив спеціальну програму, щоб він був готовий на перший етап. Від Підручного очікуємо, що підтримає естафету і покаже себе в хорошій формі. Це буде хороша підготовка для нього до наступних стартів».

Про відсутність коментарів упродовж січневих стартів

«Треба було трохи стабілізувати ситуацію в команді після невдалих стартів у січні — не все було ОК. Але дев’яте місце Прими в Антхольці — це було добре. Хотів сконцентруватися більше на підготовці, не давати якісь надії. Чемпіонат світу покаже, правильно це було чи ні».

Про відсутність у заявці на ЧС-2024 Віталія Мандзина

«Я хочу брати відповідальність за майбутнє Мандзина. Він цього сезону відпрацював усе, що я від нього очікував, підтримав команду в багатьох стартах. Я думаю, що всім ясно, що на цей час він за результатами — другий-третій в основній команді.

Але він два роки ще може виступати в юніорській категорії. Тому я дав можливість зрівнятися йому зі своїми однолітками на чемпіонатах Європи та світу. Я впевнений, що він там покаже себе в хорошому стані і принесе радість вболівальникам. Думаю, що після юніорських чемпіонатів він поїде з нами на останні етапи Кубка світу».

Що відомо?

  • Чемпіоном світу з нинішнього складу чоловічої збірної України ставав Дмитро Підручний — у 2019 році капітан команди виграв гонку переслідування в Естерсунді.
  • Порівняно із чемпіонатом світу-2023 в Обергофі, до складу чоловічої збірної України не пройшли Артем Тищенко та Богдан Цимбал, який від початку грудня виступає на етапах Кубка IBU.
  • Чемпіонат світу в Новому Месті триватиме до 18 лютого. Серед учасників розіграють 11 комплектів нагород в особистих та командних дисциплінах.

Повний розклад змагань на чемпіонаті світу з біатлону-2024 у Нове-Мєсто доступний за цим посиланням.