32-річний капітан чоловічої збірної України з біатлону Дмитро Підручний водиннадцяте поспіль незмінно бере участь у головних стартах сезону. Ця серія розпочалася на Олімпіаді-2014, де Підручний виступив у двох стартах. З того часу – ще дві Олімпіади та сім чемпіонатів світу.

Світова першість у Новому-Мєсті стане для Підручного восьмою в кар’єрі, востаннє такий турнір проходив без нього у 2013 році – теж у Новому-Мєсті. І незмінно на кожному чемпіонаті світу Дмитро Підручний змагається у змішаній естафеті.

Перед стартом турніру Суспільне Спорт поспілкувалося з капітаном чоловічої збірної України щодо його готовності, спогадів про Нове-Мєсто та погодних умов у Чехії.

Про скасоване тренування через ураганний вітер та теплу погоду

«Те, що не вдалося у понеділок попробувати трасу та постріляти, – не дуже добре, але ми тут не вперше. Нічого загалом не змінюється від року до року: майже завжди сильний вітер, рельєф траси не змінився.

«Розбита» траса? Це проблема для всіх. Погода, як бачимо, для біатлону дуже погана – тепло, на середу ще й дощ передають. Траса у таку погоду в жахливому стані – каша, дуже мокрий сніг, лижі їдуть не надто швидко. Але всі будуть в однакових умовах».

Про підготовку до чемпіонату світу

«Кожен чемпіонат світу – особливий, переживання більші, ніж перед звичайними етапами Кубка світу чи чемпіонатом Європи. Я старався від себе зробити максимум у тих умовах, що були. Сподіваюся, що підготувався досить добре. У змішаній естафеті побачимо. Спортсмени з досвідом теж помиляються, тим паче це біатлон. Якщо будуть такі ж складні погодні умови, то це буде певною мірою лотерея на стрільбі, а на трасі будемо робити все, що можемо».

Про особливість стадіону в Новому Месті

«Мені завжди тут подобалося змагатися, незабутня атмосфера від вболівальників. До війни тут було багато українців. Найбільший спогад? Це 2015 рік, коли ми в змішаній естафеті фінішували третіми – це я уперше в естафеті фінішував у призах. Срібло у 2020 році в чоловічій естафеті? Це теж хороший результат, згадував про нього. Тут було багато хороших результатів, заїжджав «у квіти», до того ж у різних гонках. Спогади з цим стадіоном особливі, скажімо так».

Дмитро Підручний і Нове-Мєсто: що відомо

  • За кар’єру на дорослому рівні Дмитро Підручний провів 18 гонок у Нове-Мєсто – жодного разу не фінішував нижче 35-го місця.
  • У кар’єрі Підручного є чотири подіуми в естафетах – двічі це траплялося саме у Нове-Мєсто («бронза» у 2015 році в змішаній естафеті, «срібло» у 2020-му в чоловічій командній гонці).
  • У цьому сезоні Кубка світу Дмитро Підручний провів 11 стартів, його найкраща позиція – 19-те місце у переслідуванні в Хохфільцені.

Повний розклад змагань на чемпіонаті світу з біатлону-2024 у Нове-Мєсто доступний за цим посиланням.