36-річний Артем Прима – учасник десяти чемпіонатів світу з біатлону та трьох Олімпійських ігор. З 2011 року українець незмінно потрапляє до заявки та проводить щонайменше одну гонку на головному старті сезону. У Нове-Мєсто ця серія продовжиться уже до чотирнадцяти.

Найуспішним з усіх чемпіонатів світу для Артема був турнір у 2021 – два фініші в особистих гонках у топ-10, ще два в естафетах на четвертому місці й статус одного з небагатьох біатлоністів, що провели повну програму світової першості.

До чемпіонату світу у 2024 році Прима підходить після непростого сезону – жодного фінішу у заліковій зоні за перші п’ять етапів. При цьому саме йому належить найкращий результат для чоловічої збірної України в сезоні — дев’яте місце в індивідуальній гонці в Антхольці.

Передував найкращому результату в сезоні невеликий гірський збір в Австрії, який допоміг біатлоністові трохи розбігтися. Останній тиждень перед чемпіонатом світу тренерський штаб теж склав індивідуальний графік для чернігівця. Як відзначив сам Артем, тренування було трохи коротші.

Головний тренер збірної Юрай Санітра розраховує на Артема Приму уже в першій гонці – сьогоднішній змішаній естафеті. Він буде стартувати на першому етапі. Одним з факторів, які вплинули на рішення Санітри, став досвід Прими.

Для 36-річного Артема це буде 282-й старт на рівні Кубка світу (включно з Олімпіадами та чемпіонатом світу). За цим показником він є 14-м найдосвідченішим активним біатлоністом.

Суспільне Спорт запитало в Прими безпосередньо в Нове-Мєсто про фактор досвіду та хвилювання перед стартом у змішаній естафеті.

«Який мандраж уже в моєму віці? Відповідальність є перед кожним стартом. Коли це особиста гонка – працюєш на максимум, а далі стежиш за часом. В естафеті – інша відповідальність, бо четверо в команді. Ще коли працюєш по дистанції, то тримаєш в голові, що треба покраще передати естафету, викластися наповну. Кожен крок продумуєш, щоб краще було колезі, який бігтиме за тобою», – пояснив біатлоніст.

Коли Прима розпочне змішану естафету, він стане шостим біатлоністом в історії українського біатлону за кількістю гонок. До цього він ділить позицію з Вітою Семеренко.

Біатлоністи з найбільшою кількістю гонок в історії України:

З моменту дебюту на рівні Кубка світу у 2010 році, Артем Прима двічі підіймався на подіум. Двічі в естафетах – в змішаній (сезон 2017/18 в Контіолахті), в чоловічій (сезон 2019/20 в Нове-Мєсто). Стадіон в Чехії Прима виділяє як один з улюблених – і одразу з двох причин.

«Дуже великий класний стадіон. Гул від трибун буде, як на футбольній арені. Ця атмосфера – вона підбадьорує, додає. Є місця, де, як кажуть, посміхається вдача – я в це вірю. Ми в Нове-Мєсто були другими в чоловічій естафеті. Все в руках [цього разу], як то кажуть. Будемо намагатися викластися, будемо думати, що дійсно вдача на нашому боці», – резюмував Артем.

Повний розклад змагань на чемпіонаті світу з біатлону-2024 у Нове-Мєсто доступний за цим посиланням.