Анастасія Меркушина проводить найуспішнішу частину сезону у кар’єрі. Перед чемпіонатом світу біатлоністка займає 26-те місце у загальному заліку Кубка світу – за підсумками повного сезону вона ще жодного разу не фінішувала у топ-30. А на етапі у Ленцерхайде у грудні українка повторила другий найкращий результат у кар’єрі в особистих гонках Кубка світу, замкнувши топ-10 у персьюті.

Минулоріч на рівні Кубка світу лише на етапі у Нове-Мєсто біатлоністка фінішувала у топ-30 (у спринті та переслідуванні). За стартові шість етапів цього сезону – вісім фінішів у топ-30 на Кубку світу.

Попри покращення результатів в особистих гонках, Меркушина стверджує, що психологічно їй стало набагато важче. В ексклюзивному коментарі для Суспільне Спорт перед світовою першістю українська біатлоністка пояснює, що високі результати у сезоні 2023/24 призвели до підвищеної відповідальності, з якою вона не завжди може впоратися.

«Насправді стало набагато важче. Це помітно по моїх естафетах, на жаль. Стало морально набагато важче, тому що тепер є відчуття таке, що ти можеш показати щось. Це не те, що ти виходиш на старт з думками:»Ай байдуже, яка різниця, все одно не потрапиш у тридцятку, бо хід не той». Тоді виходиш спокійно, просто виконуєш свою роботу, стараєшся, біжиш. Але от коли ти розумієш, що щось можеш показати, то воно вже інакше. І це досить давно забуте відчуття, що ти щось можеш. Тому наразі мені стало важче. І крім цього, у нашій ситуації стало набагато важче й морально бігати, тому що ти розумієш, заради чого біжиш і хто тебе дивиться. Тому так, стало важче», — каже спортсменка.

Чемпіонат світу у Нове-Мєсто — шостий у кар’єрі Меркушиної, на цьому рівні вона дебютувала у 2017 році у Гохфільцені. Попри досвід виступів на цьому рівні українка вважає, що він не особливо допоможе їй у Нове-Мєсто.

«Досвід? Я просто знаю, що робити в якій ситуації. Але це як складання іспиту, нічим не відрізняється. Я завжди всім кажу, хто мене питає про відчуття перед стартом: абсолютно те саме, що й ви [відчуваєте] перед ЗНО, один в один. Тобто ти розумієш, що знаєш, але не знаєш, що буде, чи впораєшся, чи вистачить тобі концентрації, чи не забудеш що робити за цих емоцій та напруження. Бо коли ти йдеш [у гонці], звичайно, твоєму мозку теж не вистачає кисню, йому досить важко думати під час гонки. Тобто така ситуація, чи ти зорієнтуєшся, чи ні – це завжди залежить, і досвід не завжди відіграє суперкласну роль. Буває, що ти навпаки забагато маєш думок в голові, забагато контролюєш. Урешті-решт, може, «на дурня» було б краще», — зазначила Анастасія.

Найкращий виступ на чемпіонаті світу Меркушина продемонструвала у 2019 році: фінішувала у топ-10 спринту, а загалом провела повну програму (сім стартів). За словами біатлоністки, настрій перед ЧС має суттєве значення перед виступом на самому турнірі.

«Чи чемпіонат світу особливий старт? Ось коли я підходила до чемпіонату світу з відчуттям, що це просто черговий етап Кубка світу, в мене все шикарно виходило. А коли думаю, що це прямо от щось нереальне, чемпіонат світу, там все гарно — вже не так класно виходило», — поділилася Меркушина.

Після змішаної естафети старший тренер збірної України з біатлону Микола Зоц вже анонсував перший старт Меркушиної у сезоні — жіночий спринт, що відбудеться у п’ятницю, 9 лютого. Сама ж біатлоністка поки не може сказати, у яких саме гонках бігтиме: на ЧС-2021, наприклад, її участь була обмеженою.

«Як зауважив наш тренер, ми на кожен старт виходили, як на чемпіонат світу. Боролися за кожну сходинку, за команду, за очки. Тобто, ми вже починаємо відчувати емоційне виснаження. Тому насправді мені навіть не хочеться думати про це. Просто не хочеться думати про чемпіонат світу. Це просто робота, на яку я знову вийду і знову буду боротися до останнього кроку. А там, як Бог дасть», — підсумувала Анастасія.

Сьогодні Анастасія Меркушина візьме участь у спринті на ЧС-2024, початок гонки о 18:20 за київським часом.

Повний розклад змагань на чемпіонаті світу з біатлону-2024 у Нове-Мєсто доступний за цим посиланням.