24-річна Христина Дмитренко — єдина дебютантка збірної України з біатлону у цьому сезоні Кубка світу. Першу гонку на такому рівні вона провела на стартовому етапі сезону, до того змагалася лише на рівні Кубка IBU.

Дмитренко вдалося не лише дебютувати за основну жіночу збірну України, але й закріпитися у складі команди. У Христини третій показник за кількістю стартів у сезоні Кубка світу — 14. Вона також виграла єдину медаль України на чемпіонаті Європи – стала бронзовою призеркою спринту.

«Вже якось забула за цю медаль, — розповідає Дмитренко. — Намагаюся зосередитися на наступних стартах, бо основне моє завдання — рівномірно пройти цей сезон, щоб у мене не було спадів, і щоб я змогла його добре пройти. Тому працюю далі».

У Нове-Мєсто Дмитренко ж дебютуватиме за дорослу збірну України на рівні чемпіонату світу. Досвід виступів на світових першостях біатлоністка має на рівні дівчат (у 2015, 2017 та 2018 роках) та юніорок (у 2021 році). І хоча на чемпіонатах світу серед дорослих вона ще не змагалася, та досвід виступів на Кубку світу допомагає оцінити масштаб турніру.

«Як на мене, то це звичайний Кубок світу. Тільки, мені здається, буде більше аудиторії, глядачів, крику по трасі. А так все ж те саме. Ті ж суперниці, тренери, люди», — каже Христина.

У Нове-Мєсто біатлоністка змагатиметься уп’яте в кар’єрі. Останній виступ відбувся на літньому чемпіонаті світу серед юніорок у 2021 році, Дмитренко тоді двічі фінішувала у топ-10.

«Спогади з Нове-Мєсто? Взимку я тут була одного разу, в юніорках. Це було дуже давно, років 5-6 назад. І востаннє я була тут на літньому чемпіонаті світу, теж по юніоркам ще. Результати як для юніорок нормальні були. Так, мені це місце подобається», — відзначає біатлоністка.

Дебют Дмитренко у гонках чемпіонату світу з біатлону відбудеться у жіночому спринті — другому старті в Нове-Мєсто після змішаної естафети. Біатлоністка поки що не знає, в яких саме гонках бігтиме, але сама налаштовується на повну програму.

«У яких гонках ЧС-2024 стартуватиму? Я не знаю. Тренер нічого не казав, що я бігтиму, а що – ні. Але сама для себе розраховую, щоб бігати всю програму, бо це ж таки чемпіонат світу і треба не берегти себе, а на кожній гонці викладатися по трасі», — зазначає спортсменка.

На заваді якісному дебюту Дмитренко на дорослому чемпіонаті світу можуть стати несприятливі для гонок погодні умови. Перед стартом ЧС-2024 був взагалі ризик перенесення гонок через шторм на арені, і хоча змішана естафета відбулася у запланований час, стан траси не виглядає ідеальним.

«Хочеться трохи більше снігу, такого чистенького, гладенького. Так, всім буде нелегко, тому що траса вона доволі важка, бо немає такого ковзання по трасі. І взагалі, сніг налипає на лижі, треба його струшувати. Дуже важко, але це буде для всіх. Я бачу, як їздять інші команди — не скажу, що вони тут літають та їм тут легко. Усі в однакових умовах будуть. Що впливатиме на стрільбу? Тут вітер, і він змінюється, тому треба [робити на цьому акцент]», — відзначила Христина Дмитренко.

Прогрес Христини Дмитренко в основі збірної України з біатлону: хронологія подій

  • 25 листопада 2023 року: дебют за основну команду і перше потрапляння до складу в естафетну гонку (змішана естафета);
  • 14 грудня 2023 року: перший фініш у заліковій зоні — 27-ме місце у спринті на етапі Кубка світу в Ленцерхайде;
  • 17 грудня 2023 року: найкращий особистий результат у кар’єрі на Кубку світу з біатлону — 25-те місце у масстарті на етапі в Ленцерхайде;
  • 26 січня 2024 року: дебют за збірну України на чемпіонаті Європи з біатлону — «бронза» у спринті в Брезно-Осрблі;
  • 9 лютого 2024 року: перша гонка в кар’єрі на дорослому чемпіонаті світу з біатлону.

Повний розклад змагань на чемпіонаті світу з біатлону-2024 у Нове-Мєсто доступний за цим посиланням.