Чоловіча збірна України з біатлону готується до першого особистого старту на чемпіонаті світу-2024 у Нове-Мєсто (Чехія). Спринтерська гонка відбудеться вже сьогодні, 10 лютого, о 18:05.

До складу України на спринт потрапили чотири біатлоністи: Дмитро Підручний та Артем Прима, які пробігли змішану естафету на старті ЧС-2024, а також Тарас Лесюк і Антон Дудченко. Пропустить гонку лише Денис Насико.

Головний тренер чоловічої збірної України Юрай Санітра. Він розповів про склад на гонку, оцінив стан Дмитра Підручного і Артема Прими після естафети і поділився спогадами про виступи України у Нове-Мєсто.

Про склад на спринт

«У суботу будемо стартувати вчотирьох — Підручний, Прима, Дудченко та Лесюк. Насико виступить на міжнародному контрольному старті, який має відбутися, якщо усе буде за планом. Він буде готуватися далі до індивідуальної гонки. Далі побачимо, все залежатиме від того, як пробіжимо спринт».

«Станом на сьогодні мені сподобалися і Підручний, і Прима. Будемо очікувати суботньої гонки. Я вірю, що з хорошою стрільбою вони можуть боротися за хороший результат».

Про те, хто в якому порядку бігтиме

«Тут немає багато варіантів, тому що до кожної групи треба заявити одного спортсмена. Першим бігтиме Підручний, другим — Прима, третім — Дудченко, четвертим — Лесюк. Мене тішить, що IBU вже змінила правила порівняно з минулим роком, що перші п’ять країн у Кубку націй не можуть поставити п’ять спортсменів, лише чотирьох. Тобто лише норвежців, які були чемпіонами минулого року, буде п’ять на старті. Усі інші країни матимуть по чотири представники. Зважаючи на це, буде рівна боротьба між спортсменами».

Про відновлення Підручного та Прими після естафети

«У суботу побачимо, як вони встигли відновитися. Хлопці зробили усе, щоб бути на 100% готовими. Дуже важливо не заходити на штрафне коло, тому що воно досить важке. Перед підйомом штрафне коло позбавить багато сил. Якщо ми не припускатимемося помилок, то зможемо сподіватися на хороший результат».

Про те, який для нього за ліком цей ЧС

«Я точно не пам’ятаю. Та цьогоріч вже буде 30 років, відколи я не пропустив жоден чемпіонат світу, жодні Олімпійські ігри. Такий невеличкий ювілей».

Про найяскравіші спогади у Нове-Мєсто

«Тут не треба довго думати, це чоловіча естафета, коли ми були другими після норвежців. Тоді у складі Прими, Семенова, Ткаленка та Підручного ми змогли це зробити. Пам’ятаю наче сьогодні, як Підручний обганяв на фініші шведів та ще якусь команду. Радість була неймовірною. Я впевнений, що таке щастя, такий день може бути й зараз».

Чоловіча збірна України з біатлону: що відомо

  • Дебютну гонку на рівні чемпіонату світу проведе Тарас Лесюк, який вперше потрапив до складу України на світову першість.
  • Натомість Дмитро Підручний бігтиме восьмий спринт у кар’єрі на ЧС, його найкращий результат у цій дисципліні — четверте місце у 2019 році.
  • У 2023 році Підручний посів п’яте місце у спринті ЧС, Антон Дудченко — 21-ше, Прима — 44-те.

Повний розклад змагань на чемпіонаті світу з біатлону-2024 у Нове-Мєсто доступний за цим посиланням.