Збірна України з біатлону виступила у жіночій індивідуальній гонці на чемпіонаті світу у Нове-Мєсто (Чехія). За її підсумками Христині Дмитренко вдалося встановити рекорд сезону, посівши восьме місце.

Загалом упродовж гонки Україна мала шанси на чотири фініші у топ-20: після трьох вогневих рубежів лише Анастасія Меркушина заробила одну штрафну хвилину. Проте ключовим моментом стала остання «стійка», яку чисто пройшла лише Дмитренко: Кривонос та Меркушина здійснили одну та дві хиби відповідно, а Юлія Джима — одразу три.

Після завершення гонки старший тренер збірної України з біатлону Микола Зоц оцінив виступ спортсменок. Тренер відзначив результат Христини Дмитренко та наголосив: з позиції, на якій фінішувала біатлоністка, можна надалі навіть боротися за потрапляння у залікову зону.

Про восьме місце Христини Дмитренко

«Думаю, що ми не такі горді, щоб лише нас [вітали] за призові місця. Знаємо ціну цих місць. Всіх вітаю з восьмим місцем. У шоці? Та ні. Але вперше можу сказати, що у нас народилася біатлоністка. Це вперше кажу, хоча вона й раніше вже була. Можу вже сказати сьогодні: у побудові нової команди на новий олімпійський цикл. Це вже біатлоністка з’явилася зовсім іншої формації, мислення, підходу. На сьогодні я це можу сказати».

Що означає восьме місце Дмитренко

«Вони [біатлоністки] у спорті стоять перед такою драбиною, що лише одну-дві сходинки зробили. А догори дійти — це ще стільки треба зробити. І це все залежить від них: вони можуть всі їх подолати. Догори їм ще далеко, але Христина у топ-10 потрапила, у топ-8. З цих місць можна вже думати про шістку та призові місця.

Але ми реально дивимося на речі: наразі, якщо будуємо команду, середній рівень збірної треба ходом по трасі хвилину скидати. І це треба робити на наступний сезон, бо важко психологічно спортсменкам йти по трасі, коли ти розумієш: одна хиба на стрільбищі, і вона тебе позбавляє всіх шансів на призові місця. І це, щоб не схибити жодного разу — дуже тисне. У біатлоні спортсмен має завжди — не те щоб право, можливість зробити хибу, і завдяки ходу [по дистанції], як француженки чи німкені… Нам потрібно на наступний рік виходити на рівень німецьких, австрійських команд».

Хто з біатлоністок виступить у синглміксті

«Дмитренко в синглміксті? У нас поки є кандидаткою на цю естафету Ірина Петренко. Але в неї є проблема з ногами. Якщо ця проблема вирішиться за ці два дні — буде вона. Якщо не вирішиться, то вже буде головне відновити Ірину до класичної естафети. Христину [на синглмікст] — можна, все можна зробити. Але маємо розуміти, що цим [чемпіонатом світу] біатлон не закінчується. І треба, щоб він для неї не закінчився у цьому сезоні».

Про виступ Юлії Джими та Анастасії Меркушиної

«Хиби Джими? Не бачив ще, але думаю, що її стан не зовсім ідеальний. Може її втома накрила, так можу про кожну [біатлоністку] сказати. Сумно, ми ще не рахували, але без цих трьох хиб вона, може, і без масстарту залишилася».

«Трішки сумно за Настю Меркушину: вона гідно, як для себе, рухалася по трасі, але не відпрацювала останній рубіж. Важко сказати зараз однозначно, не бачив дівчат. Але скажу, що за будь-яких умов [Джима і Меркушина] з таким великим досвідом мають керувати своїми емоціями. Яка б відповідальність на них не лежала б — вони мають вже на своєму досвіді це відпрацьовувати. Але я ще їх не бачив, не можу сказати».