У канадському Принс-Джорджі завершився чемпіонат світу-2024 з парабіатлону. Упродовж фінального дня розіграли медалі в командному спринті. Спортсмени змагалися у двох категоріях: в одній об’єднали учасників класу стоячи й біатлоністів з порушеннями зору, а в другій — клас сидячи. До кожної команди входили по двоє атлетів, а склад міг бути повністю жіночим, чоловічим або змішаним.

В останній день змагань українці здобули дві медалі: «золото» та «срібло». Таким чином загальний доробок «синьо-жовтих» на цій світовій першості дійшов 20 нагород: вісім золотих, сім срібних та п’ять бронзових.

Як виступили українці

У командному спринті Україна завоювала восьме «золото» цього чемпіонату світу. Ще один титул вибороли Богдана Конашук та Людмила Ляшенко. Обидві є представницями класу стоячи.

Попри шість хиб українкам вдалося фінішувати з першим результатом — 20:41.9 хв, з відривом у майже 12 секунд від другого місця: німецької команди, до якої ввійшли спортсменки з порушенням зору: Леоні Марія Вальтер та Лінн Кацмаєр.

Для Ляшенко це стало вже третьою перемогою в Принс-Джорджі й четвертою медаллю, а для Конашук — другим «золотом»

Ще одну командну медаль Україна здобула в класі сидячи. У цій категорії збірну представляли Василь Кравчук і Тарас Радь. Спортсмени не закрили лише дві мішені й у підсумку фінішували другими з часом 22:34.1 хв. На 12 секунд їх випередила команда США в складі біатлоністок Кендалл Ґретч і Оксани Мастерз, яка має українське походження.

Кравчук уперше піднявся на п’єдестал на цьому чемпіонаті світу, тоді як для Радя ця нагорода стала четвертою в Канаді.

Усі медалі України на ЧС-2024 з парабіатлону

«Золото»: Людмила Ляшенко (клас стоячи, спринт + індивідуальна гонка), Богдана Конашук (клас стоячи, спринт-персьют), Тарас Радь (клас сидячи, індивідуальна гонка + спринт-персьют), Олександр Казік (клас спортсменів з порушенням зору, спринт + спринт-персьют — з гайдом Сергієм Кучерявим), Богдана Конашук та Людмила Ляшенко (клас стоячи + з порушенням зору, командний спринт)

«Срібло»: Сергій Романюк (клас стоячи, спринт + спринт-персьют), Людмила Ляшенко (клас стоячи, спринт-персьют), Тарас Радь (клас сидячи, спринт), Ярослав Решетинський (з порушенням зору, індивідуальна гонка + спринт-персьют — з гайдом Дмитром Драгуном), Василь Кравчук і Тарас Радь (клас сидячи, командний спринт)

«Бронза»: Григорій Вовчинський (клас стоячи, індивідуальна гонка), Олександра Кононова (клас стоячи, спринт-персьют), Ярослав Решетинський (з порушенням зору, спринт — з гайдом Дмитром Драгуном), Олександр Казік (з порушенням зору, індивідуальна гонка — з гайдом Сергієм Кучерявим), Наталія Ткаченко (з порушенням зору, індивідуальна гонка — з гайдом Іваном Марчишаком).