Збірна України завершила виступи в сезоні Кубка світу-2023/24 з парабіатлону й лижних перегонів. Одразу після чемпіонату світу, що проходив у канадському Принс-Джорджі, на тій самій локації відбувся фінал Кубка світу.

До програми третього й останнього етапу серії ввійшли змагання з біатлону (індивідуальна гонка) та лижних перегонів (спринт, масстарт та індивідуальна). Підсумковий старт приніс українцям 17 медалей: вісім — у біатлоні (по три «золота» й «срібла» та дві «бронзи»), девʼять — у лижних перегонах (1+5+3).

Крім того, «синьо-жовті» вибороли три Кришталевих глобуси в парабіатлоні, ставши лідерами рейтингів сезону в окремих дисциплінах.

Як виступили українці

Біатлонний сезон завершився індивідуальною гонкою на середню дистанцію — 10 км. У жіночому класі стоячи всі три призові місця зайняли українки: Людмила Ляшенко, Богдана Конашук та Олександра Кононова. Для Ляшенко, яка стала найуспішнішою біатлоністкою цьогорічної світової першості, це була друга перемога сезону на рівні Кубка світу.

Своє четверте «золото» серії в цьому сезоні здобув Олександр Казік, який посів перше місце в категорії спортсменів з порушеннями зору разом із гайдом Сергієм Кучерявим. Другим у цьому класі фінішував Дмитро Суярко в парі з Олександром Ніконовичем.

Утретє за сезон на етапі Кубка світу тріумфував Тарас Радь: українець переміг у класі сидячи, тоді як його партнер по команді Василь Кравчук виборов «бронзу». Також на пʼєдестал піднявся Сергій Романюк, який здобув «срібло» в класі стоячи.

У лижних перегонах найуспішнішою дисципліною для України був спринт вільним стилем на дистанцію 1.2 км, у якому стався ще один повністю «синьо-жовтий» пʼєдестал: у чоловічому класі стоячи. До трійки медалістів увійшли Серафим Драгун, який уперше за сезон завоював «золото», Григорій Вовчинський та Сергій Романюк. По «сріблу» в цій гонці додали собі Радь (сидячи), Ляшенко (стоячи) та Суярко з Ніконовичем (порушення зору).

Ще дві нагороди Україна здобула в масстарті класичним стилем на 20 км: «срібло» — в Ляшенко, «бронза» — в дуету Суярка й Ніконовича.

Людмила Ляшенко стала єдиною українською призеркою в індивідуальній гонці класичним стилем на 5 км, вигравши бронзову медаль.

Усі медалі України у фіналі Кубка світу з парабіатлону й лижних перегонів

Біатлон

Індивідуальна гонка (10 км):

  • «Золото»: Тарас Радь (клас сидячи), Людмила Ляшенко (клас стоячи), Олександр Казік (клас спортсменів з порушеннями зору — з гайдом Сергієм Кучерявим)
  • «Срібло»: Сергій Романюк (клас стоячи), Богдана Конашук (клас стоячи), Дмитро Суярко (з порушеннями зору — з гайдом Олександром Ніконовичем)
  • «Бронза»: Василь Кравчук (клас сидячи), Олександра Кононова (клас стоячи)

Лижні перегони

Спринт, вільний стиль (1.2 км):

  • «Золото»: Серафим Драгун (клас стоячи)
  • «Срібло»: Тарас Радь (клас сидячи), Григорій Вовчинський (клас стоячи), Дмитро Суярко (з порушеннями зору — з гайдом Олександром Ніконовичем), Людмила Ляшенко (клас стоячи)
  • «Бронза»: Сергій Романюк (клас стоячи)

Масстарт, класичний стиль (20 км):

  • «Срібло»: Людмила Ляшенко (клас стоячи)
  • «Бронза»: Дмитро Суярко (з порушеннями зору — з гайдом Олександром Ніконовичем)

Індивідуальна гонка, класичний стиль (5 км):

  • «Бронза»: Людмила Ляшенко (клас стоячи)

Українські володарі Кришталевих глобусів 2023/24 (біатлон)

У трьох дисциплінах з парабіатлону підсумкові заліки Кубка світу очолили українці.

  • Клас сидячи (чоловіки): Тарас Радь
  • Клас стоячи (жінки): Людмила Ляшенко
  • Клас спортсменів з порушеннями зору (чоловіки): Олександр Казік — з гайдом Сергієм Кучерявим.