Сезон Кубка світу з біатлону-2023/24 офіційно завершився етапом у канадському Кенморі. За підсумками змагального року визначили топбіатлоністів сезону, що отримали Великі кришталеві глобуси, а також переможців у окремих дисциплінах.

Традиційно Міжнародний союз біатлоністів (IBU) відзначив найкращих молодих спортсменів сезону: чоловічий залік U25 виграв італієць Томмазо Джакомель, жіночий — шведка Ельвіра Еберг.

На церемонії, присвяченій завершенню сезону, також визначили володарів неофіційних «сірих» майок — серед ветеранів Кубка світу, старших за 33 роки.

У чоловіків на подіум у в’язаному бібі зійшов норвежець Тар’єй Бьо, володар символічної відзнаки у двох попередніх сезонах. У загальному заліку 35-річний біатлоніст поступився лише брату Йоханнесу — друге місце і його персональний топрезультат з 2011 року, коли Тар’єй став володарем Великого кришталевого глобуса.

Після двох відзнак німкені Деніз Херрман-Вік, що завершила кар’єру, жіночу «сіру» майку здобула шведка Мона Брурссон — 14-й номер загального заліку. 33-річна біатлоністка в Кенморі провела останні професійні старти — за підсумками сезону 2023/24 вона завершила професійну кар’єру.

Друге місце в жіночій номінації посіла Юлія Джима, лідерка збірної України. В особистому заліку вона показала найкращий результат серед «синьо-жовтих» — 24-та сходинка — і поступилася Брурссон 182 очками.

ТОП-3 заліку ветеранів Кубка світу 2023/24

  1. Тар’єй Бьо (Норвегія) — чоловіки / Мона Брурссон (Швеція) — жінки;
  2. Бенедикт Долль (Німеччина) / Юлія Джима (Україна);
  3. Яков Фак (Словенія) / Доротея Вірер (Італія).

Що відомо?

  • За підсумками сезону-2023/24 Тар’єй Бьо додав Малий кришталевий глобус у спринтах, а також виграв зі збірною Норвегії заліки естафет і Кубка націй.
  • Бенедикт Долль, другий у боротьбі за сіру майку, завершив свій прощальний сезон на Кубку світу 13-м у загальному заліку. За сезон німець здобув два особистих «золота» в спринтах Ленцерхайде і Оберхофа.
  • Доротея Вірер також припускає, що сезон-2023/24 може стати для неї останнім у кар’єрі. Цього року італійка за станом здоров’я достроково завершила змагання після чемпіонату світу.