Збірна України з біатлону завершила сезон-2023/24. Після виступів на етапах Кубка світу більша частина основної команди взяла участь у гонках чемпіонату України з біатлону.

За результатами сезону Кубка світу з біатлону жіноча збірна України, на відміну від чоловічої, зберегла місце у топ-10 заліку Кубка націй. Відповідно, у наступному сезоні-2024/25 українки зберегли квоту в п’ять біатлоністок в особистих гонках Кубка світу.

Досягти такого результату українкам вдалося під керівництвом Миколи Зоца, який став старшим тренером команди навесні 2023 року. Серед результатів сезону, яких досягла збірна — два п’ятих місця в жіночих естафетних гонках. А Христина Дмитренко, яка дебютувала у сезоні-2023/24 в основній команді збірної України, ще й фінішувала восьмою на чемпіонаті світу в індивідуальній гонці.

Після завершення сезону Микола Зоц дав ексклюзивний коментар для Суспільне Спорт, у якому поділився враженнями від сезону, а також розповів, що очікує на збірну далі.

Зокрема, Зоц відзначив біатлоністок за їхнє бажання, яке вони продемонстрували впродовж сезону. І сподівається, що надалі в команді продовжать з’являтися спортсменки, які готові «вистрілити» на рівні Кубка світу.

Про враження від сезону

«Це як і в житті. Багато позитивних моментів, були і негативні моменти впродовж цього сезону. Але більше позитивних моментів у моїй роботі з жіночою командою. Що найбільше мене задовольнило? Основною ціллю було подивитися на дівчат, хто що хоче і хто що може. Найбільше задовольнило те, що дівчата дуже хочуть рости, дуже хочуть показати себе у біатлоні. Але багато хто з них тільки на початку цього шляху».

«Найбільше мене задовольнило їхнє безмірне бажання рости і досягати результату. Упродовж року працював з ними із задоволенням, бо коли бачиш, що люди хочуть чогось досягти, і самому хочеться працювати на них і бути разом з ними. Найбільше задовольнило їхнє ставлення до того, що вони роблять. Вони не ходили на тренування, як на роботу, не виконували свою роботу, тренування, змагання заради того, щоб щось заробити, якусь копійчину. Вони дуже хочуть перемагати. Я думаю, що це лише справа часу і в них це буде».

Про підготовку біатлоністок до наступного сезону

«Закінчився чемпіонат України з біатлону. Хто поїхав додому, як Іра Петренко до дитини, хто залишився ще в Буковелі трішки закататись на снігу 3-4 дні. І потім буде відпочинок до середини травня. Індивідуальна робота буде проводитися з кожною спортсменкою. Підтримувати форму будуть, але треба відпочити і фізично, і психологічно від сезону. Тому до початку травня точно будуть відпочивати. Зазвичай кожному спортсмену видаються індивідуальні плани, і вони самостійно їх виконують».

Чи є біатлоністки з найближчого резерву, хто готовий вистрілити в наступному сезоні

«Обов’язково будуть такі моменти і не один, що будуть вистрелювати. Я в цьому впевнений. Є кандидатки, є дівчата, які вже цього сезону про себе заявлять».

Про подальші плани

«По-перше, про це зарано говорити, тому що не знаємо, хто буде працювати тренерами. У нас підписуються контракти з міністерством з 1 травня до 30 квітня. Потім або продовжується контракт, або не продовжується. Тому можна буде говорити, коли затвердять нові склади тренерських команд, і вони будуть свої плани втілювати в життя. Чи це залишаться ті тренери, які працювали того сезону, чи це будуть нові — зарано про це ще говорити. Федерації ще не подали свої пропозиції».

Про затвердження тренерів на наступний сезон

«Процедура така, що це може бути не конференція, а тренерська рада. І на цій тренерській раді подаються кандидатури від федерації міністерству. Тоді кандидати подають міністерству свої документи на конкурс. Міністерство спорту проводить конкурс на посаду головного чи старшого тренера. Якщо міністерство затверджує, тоді нові тренери стають до роботи.

Коли це відбудеться? Думаю, [впродовж квітня]. Бо з 1 травня вже нові (чи старі) тренери. Чинні контракти діють до 30 квітня, а нові — з 1 травня. Тому до кінця квітня вже все буде вирішено. Я думаю, десь все буде вирішено раніше, орієнтовно до 20 квітня».

Микола Зоц у збірній Україні з біатлону: що відомо

  • 58-річний старший тренер жіночої збірної України з біатлону.
  • У попередні сезони Зоц працював з командою «Б» чоловічої збірної України з біатлону. У цьому ж статусі розпочинав сезон 2022/23, однак згодом звільнився, пізніше очоливши юніорську збірну України.
  • За інформацією biathlonnews.com.ua, керівництво федерації біатлону України розглядає Миколу Зоца як кандидата на заміну Юраю Санітрі. Сам тренер зазначив, що не може конкретно прокоментувати цю можливість, але не заперечив її.