Біатлоністка збірної України Дар’я Блашко не увійшла до складу жіночої команди на сезон-2024/25.

Спортсменка достроково завершила сезон-2023/24 після того, як мала п’ять стартів на рівні Кубка світу та Кубка IBU. Причиною цього стали проблеми зі здоров’ям.

Через проблеми зі здоров’ям Дар’я Блашко не потрапила до складу національної команди і на сезон-2024/25. За словами президента Федерації біатлону України Івана Крулька, відповідне рішення було ухвалене після зустрічі із самою спортсменкою.

«Нещодавно зустрічався з Дашею Блашко, ми з нею мали досить тривалу розмову. Вона остаточно, гадаю, ще для себе рішення ухвалить, але поки що у цей момент у неї є бажання відпочити від біатлону. Це її особисте бажання. Створили їй можливості та умови для тренування, але очевидно, що спорт високих досягнень — він, з одного боку, тримає у доброму здоров’ї. Але травми накопичуються і не дозволяють виступати на високому рівні», — пояснив Крулько.

Старший тренер жіночої збірної України з біатлону Микола Зоц додав, що фізичний стан Блашко не відповідає рівню команди. Однак зазначив, що відкритий у майбутньому до того, щоб її повернути до складу після повноцінного відновлення.

«На сьогодні її фізичний стан не дозволяє бути у команді, відповідати її рівню. Не за потенціалом, а за поточним станом. Вона розбирається зі своїм здоров’ям, але така пауза — вона і психологічно на неї вплинула. Вона хоче відпочити психологічно, навести ладу зі здоров’ям. А вже тоді ухвалювати рішення, що і як робити далі. Але на літній підготовці Даші не буде. Це сумісне рішення, не лише тренерське. Дійшли до висновку, що так буде краще», — зазначив Зоц.

Дар’я Блашко: що відомо

  • Виступає за збірну України з 2018 року, перед цим представляла Білорусь.
  • За два останні змагальні роки Дар’я Блашко провела лише 23 міжнародні гонки: 18 – у сезоні-2022/23, п’ять – у сезоні-2023/24. В особистих гонках вона, при цьому, жодного разу не фінішувала у заліковій зоні.
  • При цьому Блашко — авторка останньої медалі (разом з Артемом Тищенком) України на гонках Кубка світу з біатлону — «бронза» в одиночному міксті на етапі в Оберхофі.
  • Також Блашко — учасниця бронзової естафети чемпіонату світу з біатлону у 2021 році.
  • Найкращий результат у кар’єрі Блашко в особистих гонках — 12-те місце на етапі Кубка світу в Контіолахті у 2020 році.