Хоча росія та білорусь офіційно відстороненні від міжнародних змагань, є чимало видів спорту, куди росіян та білорусів таки допускають. І хоч це намагаються прикрити різними формулюваннями, але це створює небезпечний та неприємний прецедент для українців, пише Sport24.

Яскравим прикладом цьому є Australian Open. Організатори вирішили допустити росіян та білорусів до турніру, але змагатися вони повинні були під «нейтральним прапором». Правда це нічого не змінило, адже вони й далі були громадянами росії та білорусі (переможниця жіночого турніру Аріна Сабаленко активно підтримує самопроголошеного президента білорусі Олександра Лукашенка).

Рішення про допуск росіян та білорусів став ганьбою для організаторів, які не зуміли справитися з навалою любителів «русского міра». І створив небезпечний прецендент, яким тепер Міжнародний олімпійський комітет намагається аргументувати можливість повернення росіян до міжнародних змагань.

МОК прикривається матчем українки проти росіянки на Australian Open

У МОК вирішили відповісти на питання щодо можливого допуску росіян до міжнародних змагань. Там хочуть, щоб російські спортсмени могли змагатися. Правда це мали б бути лише ті атлети, які не підтримують війну та дотримуються антидопінгових правил, і будуть вони виступати під «нейтральним» прапором. Правда де отримати таких «кришталево чистих» російських спортсменів, в МОК ще не знають.

Але вже знають, що буде, якщо інші спортсмени таки відмовляться виходити проти росіян. Нічого. І як приклад наводять ситуацію на Australian Open. Хоча цей випадок – доволі огидний, але в МОК це не врахували.

«Протягом останніх тижнів і місяців ми бачили, як українські спортсмени змагалися з нейтральними спортсменами з російським чи білоруським паспортом. Буквально в січні 2023 року Australian Open виграла нейтральна спортсменка з білоруським паспортом. У першому раунді навіть відбувся поєдинок між українкою та тенісисткою з російським паспортом», – заявили в МОК.

От тільки там вирішили не згадувати всю історію цього матчу. І скандалу, який виник.

Скандал через росіян на Australian Open

У першому колі Australian Open українці Катерині Байндль випало грати проти «нейтральної» спортсменки Камілли Рахімової. Офіційно причин відмовитися від матчу проти суперниці в українки не було, адже грала ж вона не проти «росіянки», хоча її паспорт вказував про інше.

На цей матч вирішили прийти російські вболівальники. І не з порожніми руками. Вони розвернули російський прапор на трибунах, а один з них був у футболці із зображенням російського диктатора Владіміра Путіна. Така ганебна поведінка не змогла залишитися поза уваги не лише українців, але й світової спільноти. І організаторам Australian Open таки довелося відреагувати, заборонивши будь-яку російську та білоруську символіку на турнірі, а також символи російського вторгнення до України.

Та росіян та їх прибічників це жодним чином не зупинило. Якраз навпаки. І на чвертьфінал між росіянином Андрєєм Рубльовим та сербом Новаком Джоковичем один з вболівальників якраз і прийшов у футболці з великою літерою «z». А під стадіоном відбувся справжній «шабаш» тих самих прихильників «русского міра» з відповідною атрибутикою.

Тож весь турнір, від першого раунду і до фіналу, пройшов зі шлейфом скандалу через росіян. Хоча на турнірі їх офіційно не було. А були лише «нейтральні» атлети з російськими паспортами.

І саме такий приклад вирішили навести в МОК. Він явно невдалий. Але показує ставлення організації до спортсменів, які не хочуть грати проти представників країни-агресора. Прикривши їх статус «нейтральністю», в українців не буде можливість відмовитися від матчів проти них. А прикриватимуть це все «дотриманням Олімпійської хартії».