Чоловічий сезон Кубка світу з біатлону завершився гонкою з масовим стартом на етапі в норвезькому Холменколлені. Сюди потрапили топ-25 найкращих у загальному заліку, а також п’ять найкращих за результатами безпосередньо на етапі. Українського представництва у масстарті не було, повідомляє «Суспільне Спорт».

Головним фаворитом гонки вважався Йоханнес Бьо, норвежець, який виграв дві попередні гонки у Холменколлені. У його активі також рекордні в історії біатлону серії з подіумів поспіль в особистих гонках, а ще кількість перемог за сезон.

Йоханнесу вдалося виграти гонку і оформити переможний хеттрик у Холменколлені — він виграв спринт, переслідування та мастарт. Молодший з братів Бьо зробив два промахи на стрільбі, та попри це був набагато швидшим за суперників — ще перед четвертою стрільбою створив перевагу в 40 секунд.

Останнє коло для Йоханнеса знову вийшло своєрідним колом пошани, він закінчив гонку на першому місці. Це його 19-та перемога в сезоні – абсолютний рекорд світового біатлону.

Друге місце завоював швейцарець Ніклас Хартвег – він не зробив жодного промаху в гонці, а на останньому колі не дав себе обійти норвежцю Ветле Шостаду Крістіансену. Для Хартвега це другий подіум у кар’єрі та повтор найкращого результату сезону. Він також завдяки цьому результату виграв «синій біб» – став найкращим молодим біатлоністом сезону до 25-ти років.

Третє місце на подіумі здобув Крістіансен, який теж не схибив жодного разу в гонці. Фініш на третій позиції дозволив Ветле Шостаду втримати лідерство у заліку масстартів – він виграв Малий кришталевий глобус, другий для себе у цьому сезоні.

Кубок світу сезону-2022/23 (дев’ятий етап). Холменколлен (Швеція)

Гонка з масовим стартом серед чоловіків

1. Йоханнес Бьо (Норвегія, 1 + 0 + 0 + 1) 38:51.9
2. Ніклас Хартвег (Швейцарія, 0 + 0 + 0 + 0) +26.2
3. Ветле Шостад Крістіансен (Норвегія, 0 + 0 + 0 + 0) +35.2
4. Кантен Фійон Майє (Франція, 0 + 1 + 0 + 0) +36.8
5. Стурла Лейгред (Норвегія, 0 + 1 + 0 + 0) +40.0
6. Мартін Понсілуома (Швеція, 1 + 2 + 1 + 0) +43.0