Раніше ми розповіли про неймовірні виступи норвежця Йоханнеса Бьо у сезоні-2022/23, а тепер пошукаємо відповідь на дуже важливе питання – чи надовго домінування Бьо-молодшого у біатлоні?

Клас, досвід, ставлення до справи, здоров’я, вік (у травні йому виповниться 30 років) підштовхують до відповіді: так. Але біатлон буває дуже різним від сезону до сезону, причому без явних причин. Навіть уникаючи травм та інших форс-мажорів, Йоханнес може припуститися помилки з підготовкою та опинитися в ямі – він проходив через це лише рік тому. Після 8 років правління так раптом зламався Мартен Фуркад – просто перемудрив з тренуваннями. Не врятували ні досвід, ні інтелект, ні багаторічна база.

Конкуренти у Бьо теж мають потенціалі можуть підтягнутися – майже всі (Лагрейд, Понсілоума, Самуельссон, Жаклен) молодші, голодніші, з видимими слабкостями, з якими потрібно розбиратися і додавати.

Які рекорди Йоханнес Бьо може побити до кінця кар’єри?

Попереду Йоханнес має щонайменше три сезони у великому спорті – він планує завершити кар’єру після Ігор-2026 у Мілані.

• За золотими медалями ЧС: у Бьорндалена 20, у Бьо – 17. Йоханнесу залишилося два чемпіонати – це 14 гонок за програмою-максимум. Шансів достатньо. А ось за медалями вкрай малоймовірно: у Бьорндалена – 45, у Йоханнеса – 31 і між ними нікого. Але щоб зрівнятися, потрібно забирати максимальні 7 нагород на обох ЧС, що залишилися.

• З особистих перемог на ЧС: у Бьорндалена та Фуркада по 11, у Йоханнеса – 7. Попереду – за кращого розкладу – 8 спроб.

• З особистих перемог за кар’єру: у Бьорндалена – 95, у Фуркада – 83, у Йоханнеса – 74. І близько 70 стартів попереду, якщо все піде без збоїв.

Ще одне нагадування, що в біатлоні ситуація може складатися дуже нерівно за сезонами: в олімпійському на рахунку Бьо лише 3 перемоги, а в цьому – 19. Якщо Йоханнес піде за середнім графіком, то поб’є досягнення Бьорндалена.

• З Кубками світу цікавіше. Йоханнес завоював 4-ий, зрівнявшись з Рафаелем Пуаре та Франком Ульріхом. У Бьорндалена – 6, у Фуркада – 7 поспіль. Максимум для молодшого Бьо – зрівнятися з Мартеном, але серію із семи поспіль Глобусів норвежець точно не повторить.

• З олімпійськими титулами все теж непрозоро: у Йоханнеса та Фуркада – по 5 перемог, у Бьорндалена – 8. І в запасі у Бьо-молодшого максимум 6 перегонів в Італії взимку 2026-го.