Під час розмови між президентами США Джо Байденом та України Володимиром Зеленським американський лідером пообіцяв надати Україні сучасні засоби ППО, які перебувають на озброєнні США. Ймовірно, йдеться про комплекси Patriot і NASAMS, хоча Білий дім і не зробив жодних уточнень на цей рахунок.

За даними видання Foreign Policy, Вашингтону в понеділок був також направлений офіційний запит на постачання засобів протиповітряної оборони та можливість розгляду скорочення термінів поставок американського озброєння ППО до мінімально можливих.

«У понеділок високопоставлений депутат України Руслан Стефанчук направив керівництву Конгресу листи із закликом до Сполучених Штатів приділити першочергову увагу постачанню зенітно-ракетних комплексів (NASAMS), які виробляються спільно з Норвегією, а також засоби контрбатарейної боротьби — явна ознака того, що ці види озброєння піднялися у списку пріоритетів українських військових, випередивши реактивні системи залпового вогню, винищувачі та ракетні системи дальньої дії, які Київ просив надати упродовж кількох місяців. Зеленський після телефонної розмови із президентом США Джо Байденом заявив, що отримання засобів протиповітряної оборони було його пріоритетом №1», – повідомляє Foreign Policy.

Отримання американських коштів ППО допоможе Україні захистити об’єкти військової та цивільної інфраструктури, які останнімі днями варварськи руйнує країна-терорист рф.