Чоловіча збірна України з біатлону розпочала сезон з участі в першому етапі Кубка світу 2022/23 у фінському Контіолагті. Найкращий результат серед українців показав Антон Дудченко, який єдиний з команди ввійшов до топ-30, однією позицією йому поступився Богдан Цимбал (31-ше місце), Тарас Лесюк замкнув топ-40, а Денис Насико посів 64-те місце.

Утім, гонка відзначилася не лише першим за дев’ять місяців стартом команди на такому рівні, а й розмаїттям форми в біатлоністів, що є нетиповим для національних збірних. Приміром, Богдан Цимбал, який стартував першим з команди, вийшов на трасу в темно-сірому комплекті.

Проте незабаром на старті з’явився Антон Дудченко, який був уже в іншій формі: синьо-жовтій, у якій українській біатлоністи виступали у сезоні 2021/22. У такій самій формі виступили й Тарас Лесюк та Денис Насико.

Як розбіжність у формі пояснив тренер команди
?

У коментарі «Суспільне Спорт» тренер чоловічої збірної Юрай Санітра пояснив, що причина лише в тому, що спортсмени ще не встигли отримати нову форму, в якій виступатимуть у сезоні. Проте наставник очікує, що все зміниться вже на наступному етапі в австрійському Гохфільцені, що відбудеться 8-11 грудня.

«Це не порушує жодні правила, – зазначив Санітра щодо того, що форма Цимбала відрізнялася від решти українських біатлоністів. – Це пов’язано з тим, що федерація не встигла ще отримати одяг за контрактом із італійською фірмою. Тому бігли в моделях минулого сезону. Упевнений, що вже у Гохфільцені стартуватимемо в готових комбінезонах».

Схожа ситуація раніше траплялася на Олімпійських іграх-2022 у Пекіні, коли жіноча та чоловіча збірні розпочали змагання в різних комплектах форми. Тодішній президент Федерації біатлону України Володимир Бринзак пояснив це тим, що жіноча команда обрала тепліший варіант: організувати це допомогла італійка Доротея Вірер. Проте адаптувати теплу версію для потреб чоловічої збірної не встигли.