Лідеру чоловічої збірної України з біатлону Дмитру Підручному минулого місяця виповнився 31 рік. Після злочинного нападу росії на нашу країну Дмитро проходив службу в Національній гвардії, потім брав участь у виборах на посаду президента ФБУ, а також готувався до нового біатлонного сезону.

За кілька тижнів до старту сезону Дмитро Підручний травмував коліно та публічно заявив про готовність завершити кар’єру за умови затвердження на пост президента Федерації біатлону України. Як відомо, вибори Підручний програв (його випередив народний депутат Іван Крулько), а тому повернувся до збірної. Але проблеми зі здоров’ям поки що не дають спортсмену можливості повноцінно тренуватися.

Дмитро Підручний не брав участі в першій гонці сезону-2022/23 (індивідуальна гонка на першому етапі Кубку світу в Контіолахті), а також не береться прогнозувати, у скількох гонках цього сезону він взагалі зможе виступити. Також капітан «синьо-жовтих» заявив, що не має наміру продовжувати професійні виступи до Олімпійських ігор 2026 року.

Про це Дмитро Підручний розповів в інтерв’ю виданню «Суспільне Спорт».

Про травмоване коліно та термін відновлення

«Поки що не надто хороший стан. Лікувався вдома — певні процедури робив, уколи, наче ставало трохи легше, але коли починав тренуватися, то зразу ставало гірше. Та вирішили, що приєднаюся до команди. У нашого лікаря-фізіотерапевта є хороші апарати, і вирішили, що буду на місці поєднувати з тренуваннями. Але коли тренуєшся, воно одразу починає знову боліти, плюс — ще холод. Тому навіть важко спрогнозувати, яким буде стан в майбутньому і чи вдасться безпосередньо на старті забути про цю проблему. Але лікар і фізіотерапевт також роблять все можливе, і я, своєю чергою, також докладаю всіх зусиль, щоб ця хвороба минула.

Якби я не тренувався, то за тиждень-два, можливо, трохи більше вона б повністю минула, але зовсім без тренувань наразі неможливо. Тут же і сезон починається, і шкода, що пророблена робота влітку була б змарнована, тому стараємося трохи поєднувати із тренуваннями. Десь до кінця неможливо це залікувати, але стараємся, щоб пошвидше забути про цю проблему.

Чи буде хірургічне втручання? Ні, звичайно, хірургічних не має бути, не настільки все так серйозно. І я сподіваюся, що до цього не дійде. Лікуємо — у нас є і ударно-хвильова терапія, і лазер є, і ультразвук, і мазі, компреси, ну, все, що можемо, все, що у нас є в наявності.

Проблеми зі спиною? Спина мене вже давно постійно не турбує, зазвичай це відбувається там на високогір’ї. А зараз в принципі ніяких проблем нема, сподіваюся, що цього сезону я про неї повністю забуду».

Про план на сезон та готовність пропускати гонки Кубка світу

«У режимі, що хочу вийду, хочу пропущу [гонку] — точно не буду змагатися. Усе узгоджується з тренером, відповідно до обставин і поставлених завдань — ми виходитимемо на ті чи інші гонки. Та враховуючи те, яка була підготовка і коли я почав проводити тренування і мої проблеми з коліном зараз, я думаю, що у всіх стартах сезону мені буде важко просто фізично взяти участь і витримати таке навантаженя. Але думаю, що буду старатися по максимуму бути корисним команді і собі також. Та звичайно, що головні старти сезону — це чемпіонат Європи і чемпіонат світу для нас, тому будемо робити все для того, щоб максимально якісно підготуватися до цих стартів».

Про очікування від збірної України у сезоні Кубка світу 2022/23

«Важко сказати так конкретно. Ви знаєте, що біатлон — це дуже непередбачуваний вид спорту, тому про якісь місця говорити дуже важко, але я думаю, що будемо стабільно хороші результати показувати в естафетах. Зараз дуже хороша рівна команда, підтягнулася молодь, той же Антон Дудченко дуже сильно додав, Богдан Цимбал теж прогресує, той же Тарас Лесюк, Денис Насико — вони всі за літо додали і плюс-мінус дотягнулись вже і можливо десь перевершують дехто мене і Артема Приму. Тому я думаю, в естафетах варто чекати хороших результатів від нашої команди, ну і в інших гонках, я думаю, будуть також непогані місця

Думаю, Антон Дудченко — він в цьому сезоні може і буде показувати дуже високі результати. Це моя особиста думка з того, що я бачу, які він результати показує на тренуваннях, особливо у стрільбі. Решта хлопців трохи до нього не дотягують, але я бачу, що їх це дуже сильно мотивує і вони також тягнуться за ним. Я буду тільки радий, якщо вони будуть показувати і перевершувати результати нашого покоління. Тому я навіть надіюся, що вони вийдуть на високий дуже рівень і що ми разом з ними зможемо здобувати медалі».

Про відсутність росії та білорусі на змаганнях

«Чесно, я не розглядав це, як мінус один конкурент і ми можемо бути вищі, чи там враховувати, що й білорусів не буде — також можемо бути вищі. Але для мене це таке діло принципу, що їх не буде, бо їх не можна допускати — їх просто не має бути і все».

Про неготовність виступати до Олімпіади-2026

«Поки що ні, не планую. Чому ні? Рано чи пізно спорт закінчується — як бачите, і здоров’я часто підводить, тому поки таких планів нема. Час покаже звичайно, забігати наперед не буду. Не кажу, шо точно не планую, але поки таких планів нема.

Чесно скажу, я ще не вирішив точно, скільки ще виступатиму. У мене були думки і цей сезон вже не розпочинати, але подумали, вирішили ще побігати — тренер дуже наполягав. Тому будемо дивитися, як цей сезон пройде, чи є ще перспективи, чи буде дозволяти здоров’я, сім’я. Насправді дуже багато факторів впливає на це рішення, тому будемо приймати його поступово: дивитися сезон за сезоном, скільки я ще захочу, скільки зможу, скільки буде в мене ще можливостей.

Чи впливатиме фактор того, що я не буду лідером збірної? Цей фактор не впливає: там другий чи четвертий номер у команді. Якщо я взагалі не буду потрапляти в команду «А», тоді так, це буде впливати на мене. Я свідомо розумію, що час іде, молодь підростає, стає сильнішою, ніж я, і мені з кожним роком все важче тримати ту планку, яку я поставив перед собою і прогресувати. Організм не так відновлюється, і вже інша методика тренувань для такого віку потрібна, тому те, що молодь прогресує і починає в мене вигравати, я це сприймаю як дійсність, тому нічого в цьому поганого не бачу. Навпаки, скажу чесно, я радію, коли бачу, що той же Мандзин, той же Дудченко, Лесюк, Насико показують високі результати, прогресуть і мене тішить, що вони можуть добиться також високих результатів. Це точно не причина, що через це я можу завершити кар’єру».

Про думки стати тренером після завершення активної кар’єри

«Іноді такі думки є, але також час покаже. Тренерська робота вона також дуже важка і потребує багато часу, аби бути поза домом, а для мене, якщо чесно, один з головних [негативних] факторів, що я багато часу проводжу не зі своєю сім’єю, не з дітьми. Іноді для мене це стає основним фактором, чому я можу завершити кар’єру».

Про присутність 19-річного Віталія Мандзина у команді «А»

«Про Віталіка тільки все хороше можу сказати: він дуже талановитий і такий цілеспрямований спортсмен, і швидко вчиться, і в нього дуже велике бажання вчитися, і я вже не перший рік в Тернополі з ним тренуюся. Як виявилося, ми взагалі сусіди, жили в сусідніх будинках в Тернополі, і я не знав цього.

І коли я дізнався, що хочуть молодого якогось спортсмена взяти в команду — я був дуже радий, що це саме його взяли, адже я знаю, як він тренується, що в нього дуже велике бажання і з першого збору я з ним жив. Він багато чого мене розпитував і дуже приємно, що в нього є велике бажання вчитися і тренуватися. Думаю, що це дало йому великий плюс — це його бажання і цілеспрямованість. Дійсно, він виграв контрольний старт, правда, я там не стартував (усміхається), але думаю, що навіть якби я стартував — він би також там виграв.

Думаю, що він точно буде виступати на декількох етапах Кубка світу, це моя думка, тому що він зараз показує себе дуже добре. І навіть для того, щоб він набирався досвіду і прогресував — це буде потрібно робити. Якщо він буде показувати хороші результати на Кубку IBU, то чому б не попробувати його на Кубку світу?»

Про реакцію біатлоністів у команді на поразку Підручного на виборах президента ФБУ

«Чесно кажучи, про це взагалі в команді не говорили, чи було полегшення чи ні. Можливо, в когось і було. Можливо, з цих причин, можливо, з інших якихось, але ті хлопці, які мене підтримали, вони були трохи розчаровані, що я не виграв вибори. А щодо сезону — вони завжди раді мене бачити в команді, тому нормально мене зустріли і раді, що я приєднався».

Про заяву Володимира Бринзака щодо погроз йому перед виборами президента ФБУ від «одного з кандидатів»

«Той кандидат, якого він назвав, це, як я розумію, я. І ніхто ж його наче “не урив” чи як там. Чесно, мені трохи дивно чути такі вислови. Можливо, я чогось не знаю, може хтось з моєї команди йому, дійсно там погрожував, але наскільки мені відомо, то ні. Я навіть не знаю, хто міг би таке зробити, не думаю, що Сергій Сєднєв чи інші члени, які були зі мною в команді, могли до такого вдаться».

Про відповідь на заяву Володимира Бринзака щодо готовності стати особистим спонсором Підручного

«Ні, я не погодився (усміхається). Дійсно, він мені таке пропонував, не знаю, для чого, але я не погодився. Чому? Просто, не погодився і все. Мені не потрібні його гроші, для себе гроші я заробити зможу, а конкретно його грошей я не потребую

Чи достатньо спонсорів? Не те, щоб спонсорів достатньо. У нас, у біатлоністів, конкретно взагалі не густо, особливо особистих. Але знаєте, для мене це виглядало таким, як.. Не хочу, щоб це сприйняли якось неправильно, що мене хочуть купити, щоб я якось чи заспокоївся, чи ще щось. Я програв вибори. Для мене це була як певна гонка у житті, так… Так само, як старт у біатлоні — я до нього готуюся, зробив все, що я міг, допустив певні помилки, не виграв — програв і зараз далі я зосередився на продовженні своєї кар’єри і на сезоні.

Тому робити якісь там трагедії зараз, пропонувати мені… Чому він раніше цього не пропонував, чому він тільки мені це пропонує, чому іншим спортсменам не пропонує. Ми з ним півроку практично не спілкувалися — і от, коли я програв, він якось хоче, ну… я не знаю, для чого це. Можливо, з добрих намірів, але я відмовився, я вважаю, для мене це буде якось неправильно. Тим більше, що він не президент федерації, я йому одразу сказав, що якщо я буду потребувати цього — якоїсь там додаткової зарплатні чи премії — я про це буду говорити із чинним вже президентом Федерації».

Про стосунки з Іваном Крульком після виборів

«Після виборів ми ще не спілкувалися. Можливо, фактор виборів буде якось впливати на роботу мою з ним, але поки ми з ним не спілкувалися. У принципі, і до виборів, і під час передвиборчої компанії все було нормально, ніяких особистих образ в мене на нього немає. Сподіваюся, що і в нього на мене немає, і що будемо працювати, так, як і маємо працювати: я, як спортсмен, він, як президент Федерації. А там подивимося, як він буде справлятися з цією посадою, як я — зі своєю відповідальністю».

Про поєднування Крульком посади народного депутата та президента федерації

«Чи не вистачатиме йому часу на біатлон? Такі побоювання є не в одного мене. Скажу вам, що багато хлопців в команді також сприймають це не надто добре. Якщо чесно, не надто добре, що залишилася практично та ж команда, що була і у Володимира Михайловича [Бринзака]. Нічого поганого про них не хочу казати, але йде час і біатлон також потребує якихось нових змін і нових вливань.

Іван Іванович [Крулько], на жаль, ще не настільки добре володіє ситуацією, яка дійсно відбувається в команді. Можливо, у тому, що стосується «вибивання» грошей, будівництва, розбудови, він і добре розбирається. На 2-3-й день після виборів він організував онлайн-зустріч зі всіма спортсменами і навіть по розмові помітно, що багатьма питаннями він ще не володіє і добре в них не розбирається. Але час покаже. Сподіваємося, що за ці декілька місяців чи довше він буде більше часу приділяти біатлону. Хоча під час війни, я думаю, що депутатська діяльність також дуже важлива».

Про готовність співпрацювати з Крульком

«Звичайно, що готовий у певній мірі допомагати, якщо він зайнятий, якщо в нього буде така потреба. Звичайно, як я вже казав, вибори вже пройшли і я зосередився на роботі спортсмена і якщо від мене, як капітана, потрібна буде допомога якась або йому буде треба почути мою думку — то звичайно, що я буду допомагати».