Третім змагальним стартом серед жінок на першому етапі Кубка світу 2022/23 з біатлону стала спринтерська гонка. Попри те, що Україна має квоту на п’ять біатлоністок, участь у старті взяли лише троє спортсменок, повідомляє Суспільне Спорт.

Через позитивний тест на коронавірус повністю етап пропустила лідерка команди Юлія Джима. Також, як і у випадку індивідуальної гонки, на старт не вийшла Ірина Петренко, яка виступила лише в естафеті. Відповідно, у спринті змагалися лише Олена Білосюк, Дар’я Блашко та Анна Кривонос.

Попередні дві гонки були провальними для жіночої збірної. В індивідуальній гонці жодна з них не ввійшла до топ-50, а в естафеті команда повторила свій найгірший результат в історії – 15-те місце. Подібний результат українки показали й у спринті, де жодна не потрапила до залікової зони.

Як виступили українки у спринті

Першою серед українок на старт виходила Олена Білосюк. Олімпійська чемпіонка припустилася хиби на стрільбі лежачи та зуміла безпомилково пройти стійку. Утім через низьку швидкість на трасі в підсумку завершила змагання з відставанням понад дві хвилини та 61-ю позицією: за крок до кваліфікації до персьюту.

Другою з українок стартувала Дар’я Блашко. Спортсменка так само заробила штрафне коло після першого вогневого рубежу та «в нуль» упоралася зі стрільбою стоячи. На фініші Блашко показала близький результат до Білосюк та мінімально її випередила. Дар’я посіла 60-те місце.

Останньою на трасу виходила Анна Кривонос. Біатлоністка першою з українок чисто подолала стрільбу лежачи. Анна була близькою й до чистої стійки, проте не влучила в останню мішень та пішла на коло штрафу. Спортсменка не ввійшла до топ-50, утім, саме її результат став найкращим в українській команді – 54-те місце.

Таким чином до гонки переслідування відібралися лише Кривонос і – з останнього можливого місця – Блашко.

Перше «золото» сезону та загалом третє особисте в кар’єрі завоювала австрійка Ліза-Тереза Гаузер. Срібну нагороду виборола італійка Ліза Віттоцці, для якої ця медаль стала другою на етапі після «бронзи» в індивідуальній гонці. Трійку призерок закрила шведка Лінн Перссон, яка допомогла своїй команді перемогти в жіночій естафеті в попередній гонці.

Кубок світу 2022/23. Контіолагті (Фінляндія). Жінки, спринтерська гонка

1. Ліза-Тереза Гаузер (Австрія, 0+0) 20:39.5
2. Ліза Віттоцці (Італія, 1+0) +17.3
3. Лінн Перссон (Швеція, 0+0) +24.2
4. Емма Ландер (Канада, 0+0) +25.4
5. Анна Вайдель (Німеччина, 0+0) +26.6
6. Деніз Геррманн-Вік (Німеччина, 0+1) +31.6
6. Інґрід Тандреволл (Норвегія, 0+1) +31.6

54. Анна Кривонос (Україна, 0+1) +1:54.0
60. Дар’я Блашко (Україна, 1+0) +2:07.1
61. Олена Білосюк (Україна, 1+0) +2:08.3