У ФІФА розпочали дисциплінарне розслідування щодо збірної Сербії за неправомірні дії гравців та вболівальників, включаючи образливі вигуки під час матчу чемпіонату світу 2022 проти Швейцарії.

Як пише Sport.ua, напруженість спалахнула на трибунах і на полі в матчі-реванші їх скандальної гри на ЧС-2018, що відродила етнічне суперництво на Балканах. Швейцарія здобула перемогу з рахунком 3:2, заодно вибивши Сербію з турніру.

Капітаном збірної Швейцарії у п’ятничному матчі був Граніт Джака, а Джердан Шакірі забив перший гол. Обидва швейцарські гравці мають етнічне албанське коріння і родинні зв’язки з Косово, яке проголосило незалежність від Сербії в 2008 році. Сербія не визнає суверенітету Косова.

У ФІФА не уточнюють, які саме інциденти на стадіоні 974 призвели до звинувачень, пов’язаних із «неправомірною поведінкою гравців та офіційних осіб». Антикосівські кричалки були чутні від деяких уболівальників Сербії, які в першому таймі навіть піддали Шакірі словесним образам.

Декілька резервних гравців збірної Сербії вибігли на поле у другому таймі, коли арбітр не використав відеоперегляд для вивчення ситуації з можливим пенальті.

У ФІФА, керуючому органі світового футболу, не назвали графік розгляду дисциплінарної справи. Покарання можуть бути застосовані, коли Сербія наступного разу зіграє змагальні матчі – це буде в березні у відбірковій групі чемпіонату Європи 2024.