У німецькому Арбері розпочався шостий етап Кубка IBU з біатлону. Змагання відкрив жіночий спринт, у якому найкращий результат серед українок показала Олександра Меркушина — 20-те місце.

Меркушина потрапила до складу збірної України на етап в Арбері після виступу на чемпіонаті Європи з біатлону. 19-річна біатлоністка дебютувала на Євро з фінішу у топ-20.

У спринті в Арбері Меркушина єдиною серед українок закрила усі десять мішеней та показала третій результат за швидкострільністю. При цьому Олександра виступала з травмою: після приїзду в Арбер вона пошкодила зап’ясток.

Після спринту Меркушина дала ексклюзивний коментар Суспільне Спорт. Українка розповіла, як провела гонку на тлі болю у зап’ястку, оцінила свій виступ та поділилась планами щодо юніорського чемпіонату Європи.

Про травму

«Це для мене останні старти в році на Кубку IBU. Для мене [головним] було підготувати себе до [юніорського] чемпіонату Європи та завершити свої виступи тут якомога краще. Налаштовувалася на хороший результат, але, на жаль, отримала перед цим етапом травму руки, через що до останнього мій старт [у спринті] був під сумнівом. Але після консиліуму за участі мого травматолога, лікаря команди та тренерів вирішили, що я зможу пробігти. Ми стартували і ні про що не шкодуємо, незважаючи на те, що довелося потерпіти біль. Але я дуже рада, що бігла [цю гонку] та показала хороший результат попри всі негаразди».

«Це травма зап’ястка. По приїзді отримала її на рівному місці. Мабуть, десь перенавантажилася [права] рука, точно не можу сказати. Вона мені трішки заважає, але у принципі рука працює, тож змагатися можу. І, гадаю, за кілька днів вона мине і все буде добре».

«Чи пропущу наступний спринт? Гадаю, що ні. Травма сходить нанівець, і я відновлюся повноцінно до наступного спринту. Принаймні я на це сподіваюся».

Як пробігла спринт з травмою і емоції від гонки

«Довелося прилаштовуватися, робити акцент на ліву руку під час знімання гвинтівки. Але загалом по трасі вона мене не дуже [турбувала]. Хіба на останньому колі відчула сильний біль, але змогла його перетерпіти та ще поборотися.

Емоції від гонки? Звичайно, позитивні. Відчуваю себе суперлюдиною: незважаючи на негаразди [зуміла так виступити]. Минулі гонки проходили без травм, але погана стрільба, вони були гірші. А тут, незважаючи на травму, змогла навіть піднятися вище у цьому старті. Це не може не задовольняти мене, дуже рада».

«Була досить розслаблена, небагато від себе очікувала. Спокійно оцінювала ситуацію. З огляду на це мені вдалося стрільнути два «нулі», хоча й повільно. Тим не менш, штрафне коло довелося б довше бігти».

Про «5» штрафних кіл у системі після другої стрільби

«Гадаю, це помилка системи. Мені потім сказали, що моєї стрільби у Siwidata взагалі не було спочатку зараховано, лише потім. Гадаю, це просто помилка».

Про значення виступу у спринті в Арбері перед юніорським Євро

«Мені здається, що кожна гонка йде і підготовча, і я набираю форму та досвід. Тому вважаю, що ці гонки також важливі і для підготовки до [юніорського] чемпіонату Європи, і до майбутніх змагань. Але [юніорське] Євро-2024 — це новий стадіон, вони різні у порівнянні з Арбером. Будемо працювати над цим».

Розклад етапу Кубка IBU в Арбері

  • субота, 3 лютого. 12:00. Спринт — жінки;
  • субота, 3 лютого. 15:30. Спринт — чоловіки.