З другої спроби стартували індивідуальні гонки на Юніорському чемпіонаті Європи. Серед 120-ти юніорів, заявлених у гонку, на старт вийшли і шість представників України.

Всі дні і третього етапу Юніорського кубку IBU, і початку ЧЄ погода в Якушице, на жаль, не радувала ані спортсменів, ані вболівальників. Через стан траси були відмінені такі видовищні дисципліни, як змішані естафети. Та, не зважаючи на умови, у яких проходять змагання, спортсмени боролись, викладаючись на максимумі сил.

Гонка сьогодні видалась досить цікавою, з присмаком сенсаційності та з тихим розчаруванням для української команди! Чемпіоном Європи у цій складній дисципліні став представник Монголії Енкхсайкхан Енкхбат, який без промахів пройшов стрільбу і досить непогано виглядав на трасі. Його перемогу не можна назвати сенсаційною, адже на цьому стадіоні він вже двічі показував досить високі результати.

Срібна медаль у фіна Калле Лоуккаанхухта, спортсмен вийшов у гонку під пізнім 102-м стартовим номером, чисто пройшов вогневі рубежі, намагався викладатися на трасі і цілком заслужено завоював срібло ЧЄ. Бронза поїде до Естонії, її виборов Якоб Кульбін. Нагадаємо, що саме тут, у Якушице, кілька днів тому спортсмен став переможцем у спринті, тож успіх естонця також не можна назвати випадковим.

І зовсім трохи не вистачило Віталію Мандзину до подіуму. Спортсмен наразі, мабуть, один найдосвідченіших членів юніорської команди України, він стартував у другій половині гонки під номером 71. В Якушице Віталій прибув з дорослого чемпіонату Європи, де продемонстрував досить непогані для юніора результати. Тож саме на нього вболівальники і покладали свої надії на високе місце для нашої команди. І він їх майже виправдав,.. якби не стрільба. Віталій двічі не закрив мішені на стійках, проте досить непогано працював на дистанції, українець за швидкістю увійшов у топ-10, фінішувавши четвертим.

А от у Богдана Борковського, який першим стартував в українській збірній, стрільба зовсім не вдалася, у підсумку спортсмен не закрив 9-ть мішеней і на фініші був лише 70-ий.

Степан Кінаш саме на цій трасі тиждень тому з одним промахом зупинився за крок до подіуму в індивідуалці. Сьогодні перших два вогневих рубежі він пройшов чисто, а от на двох останніх зробив по одній хибі і з двома штрафними хвилинами закінчив першу гонку чемпіонату Європи на 20-му місці.

Сергій Супрун на стрільбі був сьогодні зосередженим та уважним, тож промахнувся всього один раз на третьому вогневому рубежі і при цьому зумів показати 3-й результат по швидкострільності. У фінішному протоколі українець посів 21-ше місце.

Олександр Біланенко-мол. та Дмитро Крюков не мають такого досвіду міжнародних змагань, як хлопці, які стартували перед ними, в Польщу вони приїхали після Зимових Юнацьких Олімпійських Ігр в Канвондо. Відсутність досвіду і позначилась на результатах наших юніорів. Олександр з шістьма промахами фінішував 57-м. Дмитро сьогодні не закрив 9-ть мішеней і посів 85-ту позицію. Що ж, хлопці тільки вийшли на старт свого біатлонного шляху, тож ми можемо тільки побажати їм удачі.

Завтра на чемпіонаті Європи перерва, а в суботу, 10-го лютого, юніори будуть боротися за нагороди у спринтах, звісно, якщо погода не змінить ці плани.

Євро-2024 серед юніорів. Чоловча індивідуальна гонка

1. Енкхсайкхан Енкхбат (Монголія, 0+0+0+0) 44:34.8
2. Калле Лоуккаанхухта (Фінляндія, 0+0+0+0) +1.6
3. Якоб Кульбін (Естонія, 0+1+0+1) +20.0
4. Віталій Мандзин (Україна, 0+1+0+1) +26.4

20. Степан Кінаш (Україна, 0+0+1+1) +2:38.6
21. Сергій Супрун (Україна, 0+0+1+0) +2:40.0
57. Олександр Біланенко (Україна, 2+2+2+0) +6:45.2
70. Богдан Борковський (Україна, 1+2+4+2) +8:51.5
85. Дмитро Крюков (Україна, 1+3+3+2) +13:16.2
.