На чемпіонаті світу з біатлону відбулася перша особиста гонка — жіночий спринт. Його тріумфаторкою стала француженка Жюлія Сімон, яка випередила своїх партнерок по збірній, Жюстін Бреза-Буше та Лу Жанмонно.

Сімон — лише четверта французька біатлоністка в історії, що стала чемпіонкою світу зі спринту. Востаннє представниця Франції здобула «золото» жіночого спринту на ЧС ще у 2015 році: тоді тріумфувала Марі Дорен-Абер.

«Золото» у жіночому спринті стало вже другим успіхом для Франції на чемпіонаті світу: ця збірна перемогла й у першій гонці, змішаній естафеті. Однак саме у жіночому спринті француженки доклалися до унікального досягнення в історії чемпіонатів світу.

Який саме рекорд підкорився французьким біатлоністкам?

  • Франція стала лише третьою збірною в історії, яка зайняла увесь подіум в особистій гонці серед жінок на чемпіонаті світу з біатлону. Перед цим подібне вдавалося СРСР у 1984 році (індивідуальна гонка) та Німеччині у 2007-му (масстарт).
  • Як і СРСР у 1984-му, француженкам вдалося також посісти всі чотири перші позиції у спринті. Четвертою у гонці фінішувала Софі Шово, яка відстала від Жанмонно та третього місця на 3.4 секунди.
  • Загалом же потрійний подіум Франції — перший випадок в історії цієї країни як у жіночих, так і у чоловічих гонках чемпіонату світу з біатлону. У 2021 році французькі біатлоністи посіли два з трьох місць на подіумі у чоловічому спринті: Сімон Дестьйо здобув «срібло», а Емільєн Жаклен — «бронзу».

Як у Франції коментують історичне досягнення на ЧС-2023?

Чемпіонка спринту Жюлія Сімон назвала «неймовірними» відчуття після здобутого результату у спринті. За словами біатлоністки, потрійний подіум у гонці чемпіонату світу — показник гарної форми, в якій вона перебуває разом з партнерками по збірній.

«Відчуття неймовірні. Разом із командою мали дивовижний день. Це щось таке, про що ми мріяли, але зробити це на чемпіонаті світу — вау. Ми у хорошій формі. А коли атмосфера та командний дух на гарному рівні — все добре і навіть краще. Тому я щаслива», — сказала Сімон.

Після двох гонок Франція очолює медальний залік чемпіонату світу-2024 з біатлону: два «золота», а також по одній срібній та бронзовій нагороді. Наступний старт французи проведуть у суботу, 10 лютого, де виступлять у чоловічому спринті.