Перша частина гонок на чемпіонаті світу з біатлону у Нове-Мєсто минула. У неділю, 11 лютого, відбувся чоловічий персьют, за підсумками якого обидва українці — Дмитро Підручний і Антон Дудченко — фінішували у топ-25.

Наступним стартом, у якому візьме участь чоловіча збірна України, стане індивідуальна гонка (середа, 14 лютого), де спортсмени бігтимуть найдовшу дистанцію на чемпіонаті світу — 20 км. А вже на наступний день, у четвер, 15 лютого, пройде одиночна змішана естафета, де також візьме участь один з учасників чоловічої команди.

Вже після спринту тренерський штаб збірної України на чолі з Юраєм Санітрою вніс корективи у старт біатлоністів на чемпіонаті світу з врахуванням подальших гонок. Так, Артем Прима, який кваліфікувався до персьюту з 60-ї позиції, участі у гонці не взяв. Натомість в індивідуальній гонці участь 36-річного біатлоніста вже затверджена Санітрою — разом з Денисом Насиком, який проведе першу гонку на ЧС-2024.

«Наразі можу назвати трьох спортсменів, які стартуватимуть. Окрім Прими та Насика участь у гонці також візьме Дудченко», — розповів Санітра.

Під питанням участь в індивідуальній гонці Дмитра Підручного. Лідер збірної України мав вже три старти на чемпіонаті світу, і тренер звернув увагу що замість індивідуальної гонки може надати перевагу виступу Підручного у синглміксті.

«У вівторок будемо приймати рішення щодо Підручного. Тут треба врахувати перспективи старту Дмитра й в одиночній змішаній естафеті. Дізнаємося склад на жіночий етап і потім приймемо рішення. З тренером жіночої збірної Миколою Зоцом хочемо виставити найсильніший склад на синглестафету. Тут ми бачимо хорошу можливість завоювати високі позиції».

А ось Антон Дудченко має взяти участь в індивідуальній гонці. На чемпіонаті світу біатлоніст за підсумками двох стартів закрив усі 30 мішеней (10 — у спринті, 20 — у персьюті).

«У Дудченка, [персьют] гадаю, був найкращим стартом у цьому сезоні. Що стосується стрільби, там немає що сказати, закрив шість вогневих рубежів поспіль [без хиб]. Треба, щоб він продовжив цю серію надалі. За ходом на трасі 100% це був його найкращий результат. З такою впевненістю потрібно поставитися до наступної гонки. Якщо він й надалі працюватиме так на стрільбі, то й ногами буде легше».

Другий тиждень чемпіонату світу з комплексного тренування розпочав лише Тарас Лесюк, решта спортсменів налаштовуються на участь в індивідуальній гонці або ж відпочивають після минулих стартів.

«У неділю був важкий старт у Підручного та Дудченка. Дмитро [на наступний день] відпочиває, на чемпіонаті світу він провів вже три гонки. Антон Дудченко вирішив трішки відкататися. А ось комплексне тренування провів лише Тарас Лесюк. Артем Прима та Денис Насико також відпочивають, вони налаштовуються на 20 кілометрову індивідуальну гонку, що пройде у середу.

Можу сказати, що у змішаній естафеті в Прими трішки були проблеми зі стрільбою. У Підручного з кращими лижами міг бути ще вищий результат. Що стосується спринту, там було дуже важливо добре стріляти. Прима та Лесюк не впоралися з цим завданням. Щодо недільного старту, то тут хлопці віддалися повністю. Просто боротися із найсильнішими країнами, як, наприклад, норвежці чи французи, у яких трішки краще змащення, досить важко. Треба лише чекати, що суперники припустяться помилок на стрільбищі, тоді ми можемо цим скористатися. Шкода, що в нас не була краща позиція після спринту у Підручного та Дудченка. Дуже впливає на усі результати тут погода. 100% для нас було б краще, щоб були жорсткі траси».

Крім боротьби за високі місця, збірна України на чемпіонаті світу намагається покращити позиції у заліку Кубка націй, де після спринту повернулася у топ-10. Утім, за словами Санітри, на чемпіонаті світу перед біатлоністами стоять особливі задачі, як в особистих, так і в естафетних гонках.

«Кубок націй цікавий для нас, але на чемпіонаті світу завжди хочеться показати себе. На цей час, гадаю, це потрапляння у топ-10 в індивідуальних стартах. А по естафетах скажу, що за силою команд топ-6 для нас реальна ціль і на змішану одиночну, і на чоловічу естафети».

Нагадаємо, що сьогодні на чемпіонаті світу-2024 у чеському Нове-Мєсто відбудеться жіноча індивідуальна гонка. Склад збірної України доступний за цим посиланням.

Повний розклад змагань на чемпіонаті світу з біатлону-2024 у Нове-Мєсто доступний за цим посиланням.