Французький біатлоніст Емільєн Жаклен провів свій найкращий старт на чемпіонаті світу-2024. В індивідуальній гонці він фінішував із п’ятим результатом — вперше у квітковій церемонії цьогорічної першості.

Не вогневих рубежах чотириразовий чемпіон світу припустився одного промаху — на стартовій «лежці». Після першої стрільби француз перебував поза топ-40, але почав поступово підтягуватися до лідерів на наступних колах.

Відставання Жаклена від бронзового призера, німця Бенедикта Долля у фінішному протоколі склало понад хвилину. Ще 13 секунд біатлоніст збірної Франції програв латвійцю Андрейсу Расторгуєвсу на четвертій сходинці.

У своєму коментарі після гонки Жаклен пояснив, що припустився вирішальної помилки у намаганні дістатися на дистанції чемпіона Йоханнеса Бьо. У стартовій заявці біатлоністів розділяли 18 позицій — норвежець вибігав за дев’ять хвилин перед Емільєном.

«Я побачив, що Йоханнес стартує за дев’ять хвилин — це час одного кола. Коли я виходив зі старту, він вибігав із «лежки», тож я спробував зачепитися за нього», — наводить слова Жаклена видання Nordic Mag.

«Після його «стійки» він виходив у десяти секундах від мене, і я припустився помилки — спробував його дістатися. Відіграти 10 секунд проти когось 80-го у світі — чому ні? Але проти такого біатлоніста, як Йоханнес, це було дуже ризиковано».

Тренер Сімон Фуркад після гонки назвав дії Жаклена «дитячою помилкою» — за його словами, спроба втриматися за Бьо коштувала французу решти гонки і потенційного місця на подіумі.

«Гадаю, він припустився дитячої помилки. Він втрапив у халепу, намагаючись наздогнати Йоханнеса — той був на іншій планеті. Це підірвало йому решту гонки — він не зміг відновитися. Інакше він міг спробувати дістатися [бронзового призера] Бенедикта Долля».

Попри втрачені шанси на медаль, Жаклен провів свою п’яту найкращу особисту гонку на рівні чемпіонатів світу. Його рекордом на цьому рівні залишається «золото» двох гонок переслідування на першостях 2020 та 2021 років.

Емільєн Жаклен: як виступає француз на ЧС-2024?

  • У спринті Жаклен не закрив одну мішень — теж на стартовій «лежці» — та посів дев’яте місце. Завдяки цьому він потрапив до топ-10 світової першості вперше з 2021 року — минулого сезону в Обергофі він не фінішував вище 20-ї сходинки масстарту.
  • У гонці переслідування француз пішов на шість штрафних кіл, зокрема припустився трьох промахів на стартовому рубежі. Після спринту француз відкотився на чотири позиції — 13-те місце.
  • Жаклен достроково гарантував собі місце у масстарті, замкнувши топ-15 загального заліку Кубка світу після шести етапів сезону 2023/24.

Хто такий Емільєн Жаклен?

  • 28-річний основний біатлоніст збірної Франції.
  • Дворазовий срібний призер Олімпіади-2022 — у чоловічій та класичній змішаній естафетах.
  • Чотириразовий чемпіон світу в переслідуванні (2020, 2021) та чоловічих естафетах (2020, 2023). Сумарно на цьому рівні має вісім медалей: чотири «золота» й чотири «бронзи».
  • У сезоні-2019/20 — володар Малого кришталевого глобуса Кубка світу в заліку гонок переслідування.
  • За кар’єру здобув три особисті та вісім командних перемог на рівні Кубка світу. Проводить у головній щорічній серії свій сьомий сезон.