Збірна України з біатлону виступила в одиночному міксті на чемпіонаті світу у Нове-Мєсто. Українці у складі Дмитра Підручного та Анастасії Меркушиної посіли 14-те місце.

По ходу гонки українські біатлоністи використали 12 додаткових патронів: п’ять — на етапах Дмитра Підручного, ще сім — на рубежах Анастасії Меркушиної. Причому саме Меркушина змогла покращити позицію команди на останньому етапі: завдяки чистій «стійці» підняла її з 17-ї на 14-ту сходинку.

Україна вчетверте бігла синглмікст на чемпіонаті світу з біатлону у складі Дмитра Підручного та Анастасії Меркушиної, лише у 2021-му цю гонку бігла інша пара спортсменів (Артем Прима та Дар’я Блашко посіли четверте місце). Найкращий же виступ Підручний та Меркушина продемонстрували на ЧС-2019 (п’яте місце), після цього двічі поспіль погіршували результати (десяте та 15-те у 2020-му та 2023 роках відповідно).

Після завершення гонки Суспільне Спорт взяло ексклюзивний коментар у старшого тренера жіночої збірної України з біатлону Миколи Зоца щодо виступу команди у синглміксті.

Зоц назвав визначальним моментом гонки роботу на вогневих рубежах. І відзначив, що лише через використані додаткові патрони збірна втратила приблизно півтори хвилини.

Про виступ у синглміксті

«Ми все програли на стрільбі. 12 патронів — велика розкіш. Якщо кожен патрон 10-12 секунд, то ми на рубежі півтори хвилини програли. Ще не бачив Діму та Настю, у [Меркушиної] сім запасних патронів, у [Підручного] — п’ять. Це дуже багато для таких швидкісних та коротких гонок. Неприпустимо».

Про стрільбу Анастасії Меркушиної

«Зависока установка у порівнянні з пристрілкою? Думаю, що причина не в цьому. На змаганнях рівня чемпіонату світу стрільбище підготоване ідеально, і всі килимки рівно лежать. Якщо раніше було, що десь лікоть не в ту ямку став, [то зараз] це вже застаріле мислення. Недоречно у цьому шукати причину. Те саме й з вітром — не було такого. Гадаю, причина більше у психології».

Про настрій та психологію Меркушиної в естафетних гонках

«Що робити з психологією Меркушиною в естафетах? Терпіти. Цей сезон терпіти Настю і скільки треба — терпіти. Вона — наша бойова одиниця, будемо їй прощати. А глядачі, сподіваюся, будуть нам пробачати. Я б теж хотів, щоб у неї цей момент якомога швидше пройшов, і вона відчула впевненість. Але процес затягнувся. Думаю, що у цьому сезоні це не буде так просто. Дай Бог, щоб у наступному сезоні вона підійшла з іншим настроєм та емоціями. Знаю її з юніорок: і п’ять, і вісім років тому вона була бойовою одиницею всіх естафетних команд. Треба час, ми її повернемо. Але це не те що ми завтра прокинулися, і вона з іншим настроєм».

Про стан Ірини Петренко перед жіночою естафетою

«Маємо ще два дні, і вона буде в строю, бігти перший етап. Якщо все буде добре, то побіжать Ірина Петренко, Юлія Джима, Анастасія Меркушина та Христина Дмитренко».

Про Дмитренко та її участь в естафеті та масстарті

«З силами проблем немає, але ці гонки та емоції, зайняті місця — вони психологічно спортсменку виснажують. Головне, наскільки в неї залишився запал на ці дві гонки. Якщо все добре, то фізично у мене навіть думки немає [що щось піде не так]. А ось психологічно — вона виконала, багато чого зробила те, що навіть і не мріяла. І це спустошує. Якщо вона зберегла цей запал, то все буде гаразд.

Я сподіваюся на це. Вона вміє впоратися з емоціями, ставити цілі. Якщо вона психологічно не думатиме, що взяла Бога за бороду, то все буде гаразд».