Збірна України з біатлону взяла участь в одиночній змішаній естафеті на чемпіонаті світу. Дмитро Підручний та Анастасія Меркушина фінішували на 14-му місці.

По ходу гонки українські біатлоністи використали 12 додаткових патронів: п’ять — на етапах Дмитра Підручного, ще сім — на рубежах Анастасії Меркушиної. Причому саме Меркушина змогла покращити позицію команди на останньому етапі: завдяки чистій «стійці» підняла її з 17-ї на 14-ту сходинку.

Після гонки біатлоністка відзначила, що переоцінила свої можливості боротись ходом з лідерками гонки, через що гірше провела стрільбу на першому етапі. Однак перед заключною передачею естафети вона зуміла зосередитись і краще виступити. Меркушина також додала, що відчуває більший тиск під час естафет, ніж в особистих гонках.

Про свій виступ

«Я щось останнім часом: сама опускаю [команду], сама підіймаю. Насправді, гадаю, що обрала неправильну тактику. Після індивідуальної гонки відчула себе впевненою ходом. Вважала, що зможу… Бачила, що лідери поруч і розуміла: якщо тут Еберг, Віттоцці, то я можу бути з ними та витягнути [команду]. Хотіла працювати з ними і через це обрала надто швидкий темп, і тому не впоралася на першому етапі зі стрільбою. На другому етапі йшла спокійніше, менше давала навантаження на м’язи, більше прокатувала, тому краще впоралася на рубежі. Таке буває, у біатлоні є така річ, що коли підвищуються швидкісні дані та падає стрільба… Ніколи не знаєш, що краще: бігати швидко чи стріляти влучно».

Про тиск під час естафет

«Є бажання перестрибнути через голову, зробити краще, ніж реально можу. І це заважає впоратися з цим. Постфактум думаєш: треба було спокійніше, впевненіше, не треба було щось робити або навпаки. Але коли ти біжиш гонку, коли шквал емоцій, затуманює голову, не завжди можеш адекватно і швидко реагувати на те, що робиш. Так, набагато [складніше естафети даються, ніж особисті гонки]».

«Був період, коли я могла видихнути та осмислити, що зробила не так, зібратися та розпочати все з чистого аркушу. Я пройшла більш спокійно, розслаблено, на спусках контролювала завантаженість м’язів, притік кисню був. Зробила висновки та почала робити заново».

Про те, чи була готова до синглміксту

«Микола Зоц нам завжди каже, що може підняти о другій ночі та сказати, що я біжу. Кожному з нас так каже. Ми всі готові бігти, хоч чоловічі гонки (сміється). Це жарт, але ми насправді готові бігти кожну гонку. Навіть якщо зміни якісь за дві години перед стартом, завжди налаштовані, маємо підтримати одна одну та виступати якомога краще, щоб захистити команду».

Чи допоможе синглмікст перед жіночою естафетою

«Хочеться у це вірити. На другому етапі змогла спіймати «холодну» голову, як правильно працювати. Наприклад, я зробила перший мах, оскільки прийшла на 19-ту установку, а вона виявилася значно вищою, ніж 12-та, на якій була пристрілка та перший етап. Бачу, що промах і почала всі інші постріли видихати більше, щоб вищою була стрільба. Тобто, якщо мати «холодну» голову, можна уникнути багатьох помилок. І перерва у три дні — можна багато чого надумати за цей час, а іноді й за один день».

Анастасія Меркушина: що відомо

  • Проводить шостий чемпіонат світу у кар’єрі, дебютувала на цьому рівні у 2017 році.
  • Найкращий результат Меркушиної в особистих гонках чемпіонату світу — десяте місце в індивідуальній гонці на світовій першості у 2019 році.
  • Меркушина — 4-разова призерка чемпіонатів світу в естафетних гонках: «срібло» у 2018 році, а також «бронзи» у 2019, 2020 та 2021 роках.
  • У сезоні 2023/24 Меркушина має вісім фінішів у заліковій зоні (топ-40) в особистих гонках Кубка світу. Найкращий результат — десяте місце у гонці переслідування на етапі у Ленцерхайде.

Повний розклад змагань на чемпіонаті світу з біатлону-2024 у Нове-Мєсто доступний за цим посиланням.