Дванадцяте, десяте, восьме та п’яте – так упродовж сезону виступала жіноча збірна України з біатлону в естафетних гонках. В останньому старті, коли команда фінішувала п’ятою в Рупольдингу, склав був той ж, що побіжить на чемпіонаті світу – Ірина Петренко, Юлія Джима, Анастасія Меркушина та Христина Дмитренко.

Після Рупольдинга старший тренер команди, Микола Зоц, підкреслював, що фініш у топ-5 – трохи завищене місце, якого вдалося досягти через відсутність помилок від українок. Перед естафетною гонкою на чемпіонаті світу тренер знову підкреслив, що модель успіху для українок у цьому сезоні іншою не може бути: проводити безпомилкові гонки та очікувати на помарки суперниць.

Якщо цього не станеться, то на думку Миколи Зоца, прийнятним буде фініш у топ-10.

«Якщо у чоловічому біатлоні, на мою думку, зараз три команди, а ми можемо вже за четверте місце боротися, то у жіночому зараз реально – сім, навіть вісім команд, які за складом потенційно сильніші нас. Ми реально дивимося на речі, і вісім команд є сильніші. Щоб ми були вище, то це треба, щоб вони десь помилялись, а ми не помилились при цьому. Тому з цього будемо виходити», – заявив Зоц.

Для покращення шансів на боротьбу за вищі місця потрібно прогресувати у швидкості роботи на дистанції.

«На наступний сезон нам треба на кожному етапі десь по 30 секунд скинути. Це без стрільби, лише ходом. Це не такі вже й нереальні задачі для нас: по 30 секунд на кожному етапі, по 10 секунд на кожному колі ходом. Це реально зробити. Ми вже побачили в цьому сезоні, що у наступному році без цього не обійдемося. І не обійдемося без молодих спортсменок, приливу свіжої крові, щоб рухатися далі і вище. Інакше ми залишимось на тих дев’ятих-десятих місцях», – резюмував Зоц.

У своїй найкращій естафеті сезону, в Рупольдингу, українки показали сьомий результат за швидкістю на дистанції – програли шведкам 1 хвилину 34 секунди. Інші відставання в командних стартах від найшвидших суперниць – 2 хвилини 54 секунди (Хохфільцен), 5 хвилин (Оберхоф), 5 хвилин 40 секунд (Естерсунд).

Серед молодих спортсменок, який виділяє Микола Зоц для залучення до основної команди, – це Олександра Меркушина, Олена Городна, Юлія Городна, Ксенія Приходько.

«На них вже можна розраховувати — як не на Кубку світу, то й на Кубку IBU. А тут вже можна крутитися. Ще сподіваюся, що все-таки зможемо повернути Дашу Чалик, це буде дуже бойова одиниця для нашої команди. Поки є надія, що вона повернеться, але поки лише надія, не факт», – пояснив тренер жіночої збірної України.

Нагадаємо, що жіноча естафета на ЧС-2024 стартує сьогодні о 14:45 за київським часом.