Європейська першість з футболу, яка пройде в Німеччині може опинитися під серйозною загрозою. Терористи за допомогою дронів можуть атакувати футбольні матчі. Влада Німеччини вже відреагувала на потенційну небезпеку, в країні мають заборонити користуватися дронами на час проведення Євро-2024.

Про можливу загрозу з боку терористів повідомляє видання Bild. В коментарі джерелу австрійський дослідник тероризму Ніколас Штокхаммер заявив, що загроза є насправді реальною. Зокрема, терористи з організації ІДІЛ часто використовують дрони при свої нападах.

«Організація ІДІЛ з 2014-2015 років все частіше залучає дрони для нападів та атак: як дрони-камікадзе, так і дрони з вибухівкою. Наразі технології стали доступнішими. Це збільшує реальний ризик того, що терористи вдадуться до цієї недорогої та дистанційно керованої технології. Плани використання дронів знаходяться у відкритих джерелах», — заявив Ніколас Штокхаммер.

Експерт також відзначив, що зараз терористи зазвичай використовують звичайні дрони, які купують через інтернет. Проте загроза може зрости, якщо вони зможуть дістати сучасні військові БПЛА. Зараз терористи можуть перехопити дрони в зонах бойових дій.

Водночас влада Німеччини вже відреагувала на можливу загрозу. Зокрема, в країні мають заборонити використання дронів на час проведення ЧЄ-2024. Очільник профспілки німецької поліції Андреас Росскопф заявив, що вони готові протистояти дронам у разі небезпеки.

«Дрони — це одна з найбільших проблем! Органи безпеки технічно готові до захисту, проте терористи також постійно озброюються. Відповідно важливо ввести повну загальнонаціональну заборону на польоти дронів по всій Німеччині на час проведення Євро», — зазначив Андреас Росскопф.

Чеферін висловив побоювання щодо безпеки на Євро-2024

Президент UEFA Александр Чеферін заявив, що безпека на ЧЄ-2024 викликає у нього найбільше занепокоєння. Чеферін також погодився з думкою, що у разі виходу України або Ізраїлю на Євро-2024 (Україна вийшла — ред.) потенційні заворушення можуть стати реальними. Водночас футбольний функціонер закликав усіх залишатися оптимістами.

«У ці важкі часи, коли світ божеволіє через політику, безпека викликає найбільше занепокоєння. Я хвилююся не тільки за стадіони, тому що арени, впевнений, будуть захищені належним чином. Проте вболівальники будуть у всіх містах і селищах. Але будемо оптимістами. Впевнений, що за підтримки німецької влади, яка налаштована допомогти нам, все буде добре», — заявив Чеферін.

Нагадаємо, що футбольне Євро-2024 триватиме з 14 червня по 14 липня. На турнірі візьмуть участь 24 країни. Збірна України також вийшла на турнір та потрапила в групу Е. Суперниками нашої команди будуть збірні Румунії, Словаччини та Бельгії.