Шведська біатлоністка Тільда Йоханссон оголосила про відновлення кар’єри після її зупинки в січні. Спортсменка заявила про це в інтерв’ю для видання AftonBladet.

24-річна Йоханссон – володарка Великого кришталевого глобуса Кубка IBU за підсумками сезону-2022/23. Це нагорода стала для шведки першим великим досягненням кар’єри після дебюту на дорослому рівні в сезоні 2019/20.

Однак сезон-2023/24 Йоханссон провела без нагород. Найкращим її результатом на Кубку світу стало 27-ме місце у спринті. На Кубку IBU біатлоністка не потрапила навіть в ТОП-15.

Невдовзі після цих виступів, в січні 2024, Йоханссон оголосила про паузу в кар’єрі через психологічну втому від змагань. Втім, вже у квітні біатлоністка заявила, що планує продовжити кар’єру, але не буде виступати разом зі збірною в наступному сезоні.

«Під час чемпіонату Швеції я відчула, що дуже хочу бути на трасі. Тоді я зрозуміла, що не закінчила з біатлоном. Прийняла рішення виступати за межами національної збірної та асоціації наступного сезону. Я буду займатись за власною програмою. Можливість робити те, що я хочу і в що вірю, принесе мені найбільшу користь. Я хочу бути більш гнучкою і не відчувати себе зобов’язаною бути в групі, брати участь у курсі чи певному інтервальному занятті», – сказала Йоханссон SportBladet.

Йоханссон також зазначила, що сподівається на розуміння з боку збірної. Утім наголосила: саме індивідуальна програма дозволить їй краще підготуватися до виступів на Олімпіаді-2026.

«Сподіваюся, що збірна та асоціація зможуть сприйняти це правильно, я не хочу створювати драми. Водночас я знаю, що виступати за межами національної збірної – не найпопулярніше [рішення]. Йдеться про те, як себе почуваю, думаю, що вони зрозуміють, що я почуватимусь краще з іншими умовами», – додала Йоханссон.

Наразі Швеція не визначилася зі складом на сезон-2024/25. В особистих гонках Кубка світу шведки зможуть заявляти на старт шістьох біатлоністок.

Хто така Тільда Йоханссон

  • 24-річна шведська біатлоністка;
  • Володарка Великого кришталевого глобуса Кубка IBU в сезоні-2022/23. У минулому сезоні здобула три нагороди у межах змагань: «золото» та «срібло» у спринті, «бронзу» у масстарті-60.
  • Срібна призерка чемпіонату Європи-2023 у гонці переслідування та спринті, а також володарка «бронзи» в естафеті.