17 березня завершився сезон Кубка світу з біатлону-2023/24. Програму турніру закрив етап у канадському Кенморі.

За підсумками сезону п’ятий у кар’єрі Великий кришталевий глобус серед чоловіків завоював норвежець Йоханнес Бьо. Натомість у жінок чемпіонкою вперше стала представниця Італії Ліза Вітоцці.

Сезон-2023/24 виявився останнім для деяких топбіатлоністів. Про завершення кар’єри за підсумками Кубка світу оголосили п’ять спортсменів, ще одна біатлоністка призупинила участь у змаганнях.

Хто завершив кар’єру після сезону 2023/24?

Після завершення ЧС-2024 про останній сезон у кар’єрі оголосив 33-річний німець Бенедикт Долль. Чемпіон світу 2017 року та дворазовий бронзовий призер Олімпіади розповів, що хоче присвятити більше часу сім’ї та іншим проєктам.

Пішла з біатлону й інша призерка Олімпіади, шведка Мона Брурссон. 33-річна спортсменка, яка стала чемпіонкою Ігор-2022 в естафеті, заявила, що для неї «настав час» попрощатися зі спортивною кар’єрою, яка була «дуже довгою та гарною».

Разом з Брурссон заключний сезон у складі збірної Швеції провів 31-річний Пеппе Флемінг. Головні досягнення в його кар’єрі — «золото» Олімпіади-2018 у чоловічій естафеті, а також «бронза» та «срібло» ЧС у цій же дисципліні.

Серед чоловіків кар’єру також завершили естонець Райдо Рянкель (34 роки) та канадець Тревор Кірс (27). Обидва не вигравали медалей на рівні Кубка світу або ЧС.

Ще на початку січня 2024 року кар’єру призупинила чемпіонка Кубка IBU 2022/23 Тільда Йоханссон. Шведка пояснила, що потребує відпочинку через психологічну втому від змагань.

Окрім того, достроково сезон завершила титулована італійка Доротея Вірер, яка на Кубку світу 2023/24 не завоювала жодної особистої нагороди та зіткнулась з проблемами зі здоров’ям. 33-річна Вірер розповіла, що «думатиме, чи продовжувати кар’єру».

Що відомо

Україна вдруге поспіль закінчила сезон Кубка світу з біатлону без нагород. Найкращими командними результатами «синьо-жовтих» стали два п’ятих місця — у чоловічій естафеті в Хохфільцені та жіночій в Рупольдингу.

У сезоні-2023/24 збірна України з біатлону на етапах Кубка світу та чемпіонаті світу здобула 114.6 тисяч євро призових.
Наступний сезон Кубка світу з біатлону розпочнеться 30 листопада 2024 року у фінському Контіолахті. ЧС-2025 пройде в швейцарському Ленцерхайде.